„Mi u SNSD-u, pogotovo mi stariji koji smo vaspitani na moralnim vrijednostima, najviše se držimo morala u politici, da ne kažem da smo jedini u tome. Mi kad se držimo morala, mi njega tako uhvatimo i stisnemo, da on nema kud da pobjegne od nas. Jer, riječ moral dolazi od stare latinske riječi koja znači ‘morati’, što u politici znači morati ostati i opstati na vlasti da bi’ odbranili te naše vrijednosti. Taj moral, to moranje je naš najsnažniji imperativ u političkom djelovanju i on dopušta da koristimo sva raspoloživa sredstva koja su nam na raspolaganju, radi izgradnje društvene zajednice koja razumije da mora imati ovako moralnu vlast kao što je naša“, istakao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u svom predavanju o temi „Filozofija našeg političkog morala“ u okviru seminara za kandidate SNSD-a na oktobarskim opštim izborima u BiH.

Morati ostati na vlasti, dodao je, nije nimalo lako, a nije uvijek ni ugodno. „Nije to samo zasviraj i za pojas zadeni, nije samo ni pjevanje, jer da je tako ja bi’ na pos'o iš'o pjevajući svakodnevno, al’ nije tako baš svaki dan. Pa, vidjeli ste kol'ko su mi samo problema napravili što sam onomad uveo harmonikaša u zgradu Predsjedništva BiH! Ali, kada u oktobru postanem predsjednik RS zaposliću jednog umjetnika na harmonici koji će biti u mojoj stalnoj pratnji, a ujedno će biti dio savjetničkog tima za muzička pitanja od našeg vitalnog interesa. A Milan Tegltija će svirati klavir, jer to voli. Ja ne volim, ali moje moralno vaspitanje mi nalaže da, zbog diplomata koji slušaju tu neku klasičnu muziku, imam i jednog takvog muzičkog savjetnika“, objasnio je Dodik.

Na kraju, on je posavjetovao sve članove SNSD-a da revnosno ispunjavaju svoje moralno-političke dužnosti, jer će se to, kako je istakao, svima isplatiti.

„Sav taj naš politički moral je jedno teško moranje koje zahtijeva puno odricanja od životnih blagodeti u kojima uživa najveći broj naših građana. Šta bi’ ja dao da ne moram svaki bogovetni dan da lupam glavu teškim državnim brigama, al’ moram! A što se mora – nije teško, što kaže naš narod. To svakodnevno moranje nije samo neprocjenjivo lično iskustvo, već je i naša istorijska dužnost i nužnost, koju vam narod nikad neće platit’ onol'ko kol'ko zaslužujete za vaš samopregoran rad. Zato vi morate sami naplatit’ narodu sav vaš trud koji morate uložiti za njegov spas. Jer, ako mi ‘vako moralno ne spasimo ovaj narod, ja ne znam ko će!? Zato krenite sa ovog mjesta da propovijedate ovaj naš moral cijelome narodu i svim našim građanima. Krajnje je vrijeme da prosvijetlimo sve neprosvijećene i da osvijestimo sve neosviješćene! Ne dajte da vam ukradu ideje, već, kad i ako treba, vi kradite od drugih, ako sami drugačije ne umijete i ne znate. A ja ću onda procijenit’ šta će nam sve koristit’. Kad ja vidim jel’ to moralno, onda ćemo lako!“, poručio je Dodik.

Tekst je satiričnog karaktera