Početna Vijesti Dodik krati diskusije u NSRS, opozicija: Vlada strahom i ucjenama

Dodik krati diskusije u NSRS, opozicija: Vlada strahom i ucjenama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene Poslovnika Narodne skupštine RS u pravcu ograničavanja vremena poslaničke diskusije usmjerene su na ograničavanje slobode izražavanja i kritičke misli u entitetskom parlamentu, saglasni su opozicioni narodni poslanici.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj je razmatran veto srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na stav BiH o Pelješkom mostu, sve su prilike, bila je okidač da Milorad Dodik u javnosti iznese tezu o potrebi ograničenja poslaničke diskusije o jednoj tački dnevnog reda, ali i vremenu koje bi partije imale za diskusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ozbiljni parlamenti u svijetu imaju o jednoj tački dnevnog reda ograničeno vrijeme u okviru kojeg se bave tom pričom. Može da govori jedan u ime partije ili pet, ali svako ima svoje ograničeno vrijeme za to”, rekao je Dodik za ATV, te poručio da isto treba uraditi i u NSRS, čime bi joj se vratio dignitet i sklonila “lakrdija koja se zove skrnavljenje procedura”.

Čubrilovićeva podrška: Poslovnik će biti prerađen

Ubrzo je njegov stav potvrdio je i predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović, koji je u intervjuu za Nezavisne novine najavio mogućnost promjene Poslovnika.

“Razmišljamo o tome, jer su neki članovi u koliziji te će biti razmotreno i pitanje vremenskog ograničenja”, rekao je on, te potvrdio da će “Poslovnik sigurno biti ponovo prerađen”.

“Tražimo iskustva iz više zemalja, već je to pripremljeno u određenoj fazi, a na Predsjedništvu ćemo dogovarati dalje korake i realizaciju”, naveo je prvi čovjek entitetskog parlamenta.

Dodik (ne)nadležan za izmjene Poslovnika NSRS

S druge strane, opozicioni poslanici protivnici su nastojanja da se ograniči vrijeme za poslaničku diskusiju u najvišem zakonodavnom organu u RS.

Problematizuju i činjenicu da je pitanje promjene Poslovnika pokrenuo srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, budući da to nije u njegovoj nadležnosti.

Stoga poslanik PDP-a Jelena Trivić pita predsjednika NSRS da li je derogiranje i ponižavanje Narodne skupštine to što priču o promjeni Poslovnika otvara srpski član Predsjedništva BiH?

“Uz svo uvažavanje funkcije koju obavlja Dodik, zar predsjednik NSRS ne bi trebalo da pokrene ovo pitanje ako smatra da Poslovnik treba mijenjati? Kao srpski član Predsjedništva, kakve Dodik direktne veze ima sa radom Narodne skupštine?! Da li Čubrilović uopšte ima osjećaj da ovakvim medijskim nastupima Dodik zapravo najviše ruši njegov ugled i ugled funkcije koju obavlja?”, pita Trivić.

Ona od predsjednika NSRS traži da u najskorije vrijeme iznese svoj stav po pitanju promjene Poslovnika, uz konstataciju da Čubrilović kao predsjednik predstavlja Narodnu skupštinu i sve narodne poslanike, dok “nas Dodik predstavlja u Predsjedništvu BiH. Barem tako kaže njegova funkcija”.

Na konstataciju Vijesti.ba da Dodik, osim funkcije u Predsjedništvu BiH, obnaša funkciju i predsjednika SNSD-a, što mu otvara mogućnost da predloži izmjene Poslovnika, Trivić odgovara da je Dodik u tom slučaju ignorisao šefa SNSD-ovog poslaničkog Kluba u NSRS.

“Na taj način on ponižava svoje ljude. Niko ništa ne smije pokrenuti dok on prvi ne otvori to pitanje”, kaže Trivić.

Kako ističe, predstavnici vlasti tvrde da nisu nadležni kada se pojavi neki problem, a kada treba napraviti problem, “svi su nadležni da ga naprave”.

“Kada su se dešavala ubistva u Banjaluci, naš gradonačelnik je kazao kako nije nadležan. Sada, kada treba mijenjati Poslovnik NSRS, mijenja ga neko ko nije nadležan”, navodi kao primjer.

Trivić: Vladaju ucjenama i strahom

Trivić ističe da poslanici još nisu detaljno upoznati o tome šta je Dodik mislio kada je u javnosti istupio sa stavom o neophodnosti promjene Poslovnika.

“Sada je pustio probni balon, a u NSRS ćemo vidjeti o čemu je konkretno riječ. Pretpostavljam da su izmjene Poslovnika već spremne. Zaista me čudi što predsjednik NSR dopušta da ga neko tako preskače. Podsjećam da je funkcija prvog čovjeka NSRS visoka i odgovorna, jer predstavlja sve nas, a prema Ustavu, on mijenja i predsjednika RS, u slučaju da mu se nešto dogodi”, navodi naša sagovornica.

Trivić u razgovoru za naš portal ponavlja riječi koje je izgovorila u skupštinskoj sali tokom posebne sjednice entitetskog parlamenta: “Dodika žalim. On vlada putem ucjena i straha. Svoju vladavinu ne zasniva na autoritetu, integritetu i rezultatima, nego bukvalno na strahu”.

“Sad pokazuje strah od nekolicine narodnih poslanika. Tokom sjednice, narodni poslanici imaju organičeno vrijeme za diskusiju, za razliku od njega koji je gost. Sada mu smeta što imamo toliko vremena za diskusiju koliko imamo. Pa svi njegovi poslanici imaju jednako vremena koliko i mi! Zašto se nisu javljali da diskutuju? Kakva je to stranka i kakva je to vladajuća većina u kojoj niko od njihovih narodnih poslanika ne želi da diskutuje?”, pita Trivić.

Ukoliko dođe do izmjena Poslovnika na način kako predlažu Dodik i Čubrilović, naša sagovornica naglašava kako to ipak neće spriječiti opozicione predstavnike kažu sve što imaju.

“Naći ćemo način da nastavimo ukazivati na sve anomalije u društvu i da se borimo kroz NSRS”, poručuje Trivić, te dodaje:

“Sjednice Skupštine su javnog karaktera i mediji ih uživo prenose. Diktaturu koju Dodik pokušava provesti narod neće podržati. Činjenica da ljudi prate sjednice govori o tome da ih zanima da čuju svoj glas u NSRS”, navodi Trivić.

 

Stanivuković: Sprječavaju naš rad i guše slobodu govora

Saglasan sa stavovima Trivićeve je i njen stranački i supštinski kolega Draško Stanivuković.

“Nije normalno da srpski član Predsjendištva BiH pokreće inicijativu za promjenu Poslovnika NSRS, kao što nije normalno da Skupština priča o Pelješkom mostu. Kod nas ništa nije normalno, a ne može ni biti kad nas ne vode normalni”, kaže Stanivuković za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, vladajuća većina ima ne dvostruke, nego stostruke aršine.

“Sada idu ka tome da poslanicima skrate vrijeme za diskusiju, jer se Dodik nije mogao izboriti sa nama na posebnoj sjednici NSRS o Pelješkom mostu. Mi smo imali nekoliko replika po tri minute, te diskusiju od deset minuta. To je otprilike 19 minuta koliko poslanik možda maksimalno da ima. Za razliku od nas, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kao gost, mogao je da priča u nedogled. To im ne smeta, a smeta im vrijeme koje mi imamo”, naglašava ovaj PDP-ov poslanik.

Mišljenja je da se ovom inicijativom želi ugušiti sloboda govora i spriječiti rad jedinih poslanika koji istinski rade.

“No, šta je sa ćutolozima i onima koji uopšte ne dolaze na sjednice? Šta je sa predsjednikom Skupštine koji izabere da prisustvuje na jednoj ili nijednoj tački dnevnog reda, od ukupno deset ili dvadeset? Šta je sa predsjednikom Skupštine koji tvrdi da mi vrijeđamo, a ne srpski član Predsjedništva BiH koji za govornicom kaže ‘ti nisi perfektan nego si defektan; ti si debil i kreten; pazi šta će sa tobom biti ako nastaviš tako’ i slično. Kakve su kazne i sankcije za njih?”, pita naš sagovornik i ironično konstatuje: “To je baš potpuno poštovanje demokratije i slobode govora”.

Stanivuković najavljuje i da će na nekoj od narednih sjednica predložiti smanjenje plata za poslanike koji ne diskutuju ili uopšte ne dolaze na sjednice.

(Vijesti.ba)

ASHA prodaja vozila