Početna Vijesti Dodik EU moli za novac

Dodik EU moli za novac

Kako se danima i najavljivalo, Bosna i Hercegovina je u četvrtak dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Svi oni koji aktivno prate (ne)rad državnih i entitetskih vlasti znaju da ovo nije nikakav razlog za slavlje, s obzirom da nije ispunjeno gotovo ništa od 14 prioriteta Evropske komisije, odnosno da su ispunjeni samo neki tehnički uslovi. Kada je riječ o reformskim zakonima, do sada smo uglavnom gledali samo blokade njihovih usvajanja u Parlamentu BiH.

 

Fali novca za propale projekte

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik komentarišući kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu nasmijao je javnost u ovoj zemlji iznošenjem stava da Evropska unija treba da plati to što bi joj se BiH pridružila.

“Ja mislim da će na nama biti ovdje da mi konačno sjednemo i kažemo šta mi mislimo da ova zemlja treba da dobije da bi mi se kretali ka tome. Ako Evropska unija želi da upravlja procesima, pa čak i institucijama, onda to mora da plati. Bilo bi interesantno da im ispostavimo zahtjev da nam dadnu 20 milijardi u naredne tri, četiri godine i da onda kažemo da možemo da se pridružimo. To nije uopšte smiješno, pa Hrvatska dobija 27 milijardi iz evropskih fondova, sve zemlje EU dobijaju. Ako BiH ne dobije novac u ovom statusu, zašto će joj status”, riječi su Dodika.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić smatra da su riječi Dodika, najblaže rečeno, nelogične.

“To je toliko nelogično da to svijet vidio nije. On je i ušao u ovu koaliciju zato što Republika Srpska nigdje para nema. Stalno se zadužuje, kasni sa svojim obavezama, i Dodiku treba država da bi nekako došao do para, jer brzina kojom troši Dodik i njegovo okruženje, to još viđeno nije. Ta brzina kojom je u stanju da spali sve pare i da još pritom uništi koješta. A sada mu treba novac i za onaj propali projekat s ruskim mafijašem Serdarovim, koji ima i zabranu poslovanja s Evropskom unijom, pa da sada otkupi sve one propale projekte. I tu je rekao da je u pitanju energetski suverenitet Republike Srpske, pa zašto je onda davao čovjeku koji je neprovjeren, koji ima zabranu u EU?”, ističe za Buku Cenić.

Ona konstatuje kako Evropska unija nije nešto gdje se mora ući, pa da još EU treba za to da plati.

“Nije Evropska unija ta koja mami Bosnu i Hercegovinu jer joj glavobolja ne treba. Treba joj samo geopolitički da pokaže svoj utjecaj u odnosu na ruski utjecaj. Međutim, to je klub u koji se ulazi dobrovoljno. Ovo ispade kao da se Evropska unija pridružuje Bosni i Hercegovini i sada treba da plati tu članarinu, a ne obratno. To što Hrvatska dobije, ona je članica EU, i kakva god da je Hrvatska, ona je ispunila svoje uslove. Bosna i Hercegovina, niti je ispunila uslove, niti šta uradila, kandidatski status je dobila kao milostinju i kao dio geopolitičkog interesa. To poređenje sa članicama EU, čiji poreski obveznici uplaćuju u fondove Evropske unije i čiji poreski obveznici onda dobijaju nazad ta sredstva u nekoj srazmjeri, Bosne i Hercegovine koja nije niti ispunila uslove niti šta daje Uniji, nego samo traži da joj se nešto da, je najblaže rečeno nelogično i glupo”, naglašava Cenić.

Navodi kako je Dodik odjednom postao kooperativan i potpisuje saradnje zbog toga što ne može računati na značajan novac iz Srbije.

“Dodik drži sve osim para. Srbija nije u dobrom materijalnom položaju, naprotiv, ogromna su kreditna zaduženja Srbije, pa ne može očekivati ko zna koliko novca iz Srbije, jer desetak miliona je za njega sića. Sada mu treba da se preko države zaduži ili dobije kakav kredit, ili evo da Evropska unija, zaboga, bude toliko sretna što je sama dala kandidatski status Bosni i Hercegovini, pa da je još nagradi s 20 milijardi poreskih para svojih građana na teritoriji EU, odnosno da plati članarinu što je ušla u BiH, kaže Cenić.

 

Kultura mita

Direktor Vanjskopolitičke inicijative BiH Haris Ćutahija kaže da bi se političke stranke trebale ponašati u skladu sa svojim programima, te napominje kako sve stranke u svojim programima teže ka Evropskoj uniji, barem deklarativno.

“Mislim da gospodin Dodik tu kulturu mita pokušava prenijeti i na proces evropskih integracija. Ako smo rekli da je prvi vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Evropskoj uniji onda se tako trebamo i ponašati. Ja mislim da čak i gospodin Dodik i SNSD u svojim programskim dokumentima obećavaju svojim glasačima članstvo u EU. Ako on ne misli tako, bilo bi dobro da se onda tako i izjasni”, ističe za Buku Ćutahija.

On pojašnjava da ono što Hrvatska ima od EU, ima zato što je članica, te da iz istog razloga i BiH teži ka Uniji.

“Interes je prije svega Bosne i Hercegovine da bude članica. Treba uzeti u obzir da je ispunjavanje uslova koje nama EU daje, više u interesu ove države nego Evropske unije. Nama kao državi članstvo kao članstvo nije bitno ako dođemo u situaciju da možemo ući, zbog toga što nijedna država ne može ući u EU ako joj ekonomija neće biti konkurentna s evropskom ekonomijom. Sve te stvari koje Unija traži od nas, nije ništa loše po BiH. Nama je u interesu da se krećemo prema EU, ne zbog članstva, nego zbog nas samih”, jasan je Ćutahija.

Cenić napominje kako ne treba ispustiti iz vida kako će proći posljednjih 70 miliona eura koje je EU namijenila za Bosnu i Hercegovinu.

“EU je to dala upravo da se pomogne stanovništvu zbog energetske krize, pada kupovne moći, pa da se ide na varijante vaučera ili nečeg sličnog, da se podijeli stanovništvu i time plati kako se ko čime grije, a da ostatak ide u obnovljive izvore energije. Sad me samo zanima hoće li to stanovništvo vidjeti ili će to progutati budžeti i stanovništvo neće vidjeti ništa od toga osim onih podobnih”, podvlači naša sagovornica.

 

Smijanje Nikšiću sve govori

Dodaje kako ostaje da se vidi kako će proći Osmorka “u sendviču između Čovića i Dodika koji drže sve moguće blokade i poluge moći”.

“Nermin Nikšić na konferenciji govori kako kandidatski status nije rezultat rada aktuelne vlasti, a Dodik i Čović mu crkoše od smijeha. To je prava slika kako će proći i tih osam partija, a da ne pričam o narodu kako će proći i ko se tu zaista pita. Zamislite u koju poziciju se doveo Nikšić, da se ova dvojica sprdaju kad izađu s njim”, govori Cenić.

Ćutahija podsjeća da ćemo, kada ispunimo sve uslove, otvorimo i završimo pristupne pregovore, biti jedna ozbiljna demokratska zemlja koja je ekonomski konkurentna s Evropskom unijom.

“Sada je došlo vrijeme da političari pređu s riječi na djela, a ne da ucjenjuju Evropsku uniju. Dobili smo kandidatski status i to se prikazuje kao historijski dan, međutim, to nije tačno. To je politička odluka, to nije nagrada za naš rad, jer taj rad nismo ni pokazali. Međutim, to treba iskoristiti kao veliku šansu da napravimo napredak ka Uniji i samim tim da zaustavimo odlazak stanovništva”, zaključuje Ćutahija.