Početna BiH Dodik: Dogovoreno je i da BiH nastavi NATO put

Dodik: Dogovoreno je i da BiH nastavi NATO put

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodika održao je pres-konferenciju da, kako je kazao, upozna javnost sa sporazumom koji je potpisan.

– Sve što ne bude dogovoreno u narednih 30 dana, SNSD će blokirati rad sve i jedne institucije. Pozivam evropske zvaničnike i međunarodnu zajednicu za podrže ovaj sporazum. Volio bih da u danu kada budemo formirali Vijeće ministara imamo posjetu najviših zvaničnika EU i ojačamo principe vezane uz evropski put, o čemu postoji konsenzus – kazao je Dodik.

Dodik je kazao da put ka EU nije upitan, te da će sa novim Vijećem ministara, doći i nova dinamika, te da će se kod zemalja EU raditi na tome da BIH dobije status kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao i kako smatra da u ime SNSD-a i RS ovaj sporazum treba implementirati u roku u koji je predviđen

– Sada Predsjedništvo BiH treba imenovati kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, zatim je potrebno uputiti na provjere i da se pridobije mišljenje tih institucija da nema problem sa zakonom. Nakon toga i dostavljanja odluke iz Predsjedništva, a vjerujemo da to može biti za sedam dana, da Predstavnički dom za 20 dana imenuje Komisiju za izbor Vijeća ministara i uputi taj prijedlog koji će na sjednici, shodno manifestovanoj većini, izabrati Vijeće ministara – kazao je Dodik.

On je potvrdio i da su podijeljeni resori. Kao što je poznato, SNSD-u će pripasti mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prema riječima Dodika, SNSD će dobiti još i “veze, ekonomske odnose plus izbjeglice iz reda ostalih”.

HDZ-u BiH pripast će Ministarstvo finansija te ministarstva pravde i civilnih poslova.

SDA je, prema riječima Dodika, dobila ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane.

– Vjerujemo da nema nijedan operativni problem da se ovo implementira u rokovima kako je predviđeno. Ono što je bilo kamen spoticanja, a to je nastavak saradnje na NATO putu, dogovoreno je. U trećoj tački sporazuma dogovoreno je da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi s članstvom. Naglašeno je da će se o pitanju NATO puta nastaviti saradnja i produbljivanje odnosa sa NATO-om uz poštivanje Ustava i ranijih odluka Predsjedništva i Vijeća ministara – kazao je Dodik.

ASHA prodaja vozila