Dodik je sebi obezbijedio budžet koji je pet puta veći od svog prijatelja iz Hrvatske Zorana Milanovića, koji je ove godine mogao da potroši 10,6 miliona KM

Član Predsjedništva BiH i budući entitetski premijer Milorad Dodik raspolagat će većim godišnjim budžetom nego 62 lokalne zajednice u RS-u, piše Capital.

Samo Banja Luka sa budžetom od 169,7 miliona i Bijeljina sa 70 miliona maraka ove godine su imale veći budžet od predsjedničkog, dok su svi ostali gradovi i opštine raspolagali sa manje sredstava nego što će novi/stari predsjednik RS moći dogodine da dijeli po svom nahođenju.

Kada je riječ o preostalim gradovima, budžet Prijedora je 51,3 miliona, Doboja 49,3, Trebinja 39,5, Zvornika 34,7, Laktaši 28,5 i Dervente 27,3 miliona KM, dok sve ostale lokalne zajednice imaju višestruko manji budžet od predsjednika Srpske.

Pored ovih podataka, interesantno je da se budžet predsjednika Republike Srpske od drugog dolaska SNSD-a na vlast 2006. godine, pa do ove godine povećao sa jedva nešto više od 2,2 na skoro 56,5 miliona maraka.

Budžet kojim je raspolagao Dragan Čavić u posljednjoj godini predsjedničkog mandata, 2006. godini, iznosio je 2,2 miliona KM, a već u 2007. godini kada je na funkciju predsjednika došao funkcioner SNSD-a Milan Jelić predsjednički budžet je povećan za 50 odsto ili na 3,2 miliona KM.

 

Poslije prerane smrti Milana Jelića u septembru 2007. godine održani su prijevremeni predsjednički izbori na kojima je pobijedio kandidat SNSD-a Rajko Kuzmanović.

Kuzmanović je u decembru preuzeo funkciju, a u prvoj godini mandata, Vlada Milorada Dodika dala mu je budžet od 8,9 miliona KM. Od tih sredstava, više od pet miliona izdvojeno je za rekonstrukciju i uređenje Palate Republike u koju je iz Banskog dvora premješteno sjedište Predsjednika Republike Srpske. Kuzmanović je 2009. godine raspolagao sa 4,9, a 2010. sa milion maraka više, odnosno sa 5,9 miliona KM.

Nakon što je u oktobru 2010. godine u Palatu Republike po prvi puta uselio Milorad Dodik povećan je i budžet predsjednika za 2011. godinu na 10,9 miliona KM. Istim budžetom Dodik je raspolagao i 2012. godine, da bi mu 2013. i 2014. godine budžet bio smanjen na 8,9 miliona.

Dobijanjem novog predsjedničkog mandata u oktobru 2014. godine budžet je ponovo povećan na skoro deset miliona KM, odnosno na 9,9 miliona da bi se 2017. godine popeo na oko 10,7 miliona.

Na tom nivou je bio za vrijeme predsjedničkog mandata Željke Cvijanović, pa do jučerašnjeg usvajanja budžeta RS za 2023. godinu kada je novom/starom predsjedniku RS Miloradu Dodiku na raspolaganje dato čak 56,5 miliona KM.

Najveći budžet u regionu

Capital je pisao da Dodik ima dvostruko veći budžet nego svi predsjednici susjednih zemalja i čak 17 pute veći budžet od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Najznačajniji rast u budžetu predsjednika RS odnosi se na rashode po osnovu korišćenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka.

Umjesto ovogodišnjih 3,3 miliona KM za podršku humanitarnim i društveno korisnim akcijama i za pokroviteljstva Predsjednik RS je dobio 20 miliona, dok je za projekat podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu umjesto ovogodišnjih 956.500 KM predviđeno 30 miliona KM.

Dodik je sebi obezbijedio budžet koji je pet puta veći od svog prijatelja iz Hrvatske Zorana Milanovića, koji je ove godine mogao da potroši 10,6 miliona KM.

Ni predsjednik Slovenije ne može da računa na rasipništvo.

Njemu je budžetom odobrena suma od 6,9 miliona maraka, odnosno osam puta manja nego predsjedniku RS.

Sa Dodikom ne može da se mjeri ni predsjednik Srbije Aleksanar Vučić.

On je u ovoj godini imao budžet od 3,3 miliona maraka što je 17 puta manje od prvog čovjeka u Srpskoj.

Crna Gora je rebalansom budžeta ove godine predsjedniku Milu Đukanoviću povećala budžet za milion maraka, na 2,7 miliona KM ili dvadeset puta manje nego što iznosi budžet Milorada Dodika.

Inače, dok je bio u Predsjedništvu BiH, Dodik je morao da se uklopi u značajno manje iznose.

Tako je ova institucija u ovoj godini imala na raspolaganju 9,6 miliona KM.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović podsjeća kako je budžet za poslaničke klubove u parlamentu 500.000 maraka.

„Ukinite skupštinu i proglasite despotiju jer je jedan čovjek sto puta važniji nego Narodna skupština“, kazao je on.

Podsjećamo, budžet Predsjednika Republike Srpske godinama unazad je bio oko deset miliona maraka, sve do povratka Milorada Dodika na ovu funkciju, kada je povećan za pet puta.

Najznačajniji rast u budžetu Predsjednika odnosi se na rashode po osnovu korišćenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka.

Kako se vidi iz dokumenta umjesto ovogodišnjih 3,3 miliona KM za podršku humanitarnim i društveno korisnim akcijama i za pokroviteljstva Predsjednik RS je dobio 20 miliona, dok je za projekat podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu predviđeno 30 miliona umjesto ovogodišnjih 956.500 KM.