Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je danas izjavio da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih, nad BiH “klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska”.

Dodik je komentarišući najavu Ambasade SAD-a u BiH da će američki bombarderi sutra imati nizak prelet iznad bh gradova u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, Dodik je ustvrdio da “ta bezumna najava” za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom.

“Jasno je da sprovodeći represivnu politiku Amerika ne bira sredstva i svojim političkim demonizmom nameće zakon nasilja ničim izazvana. Partnerstvo se gradi na poštovanju, u ovom slučaju na uvažavanju Ustava i Dejtonskog sporazuma. A kada se umjesto toga u BiH, ‘zajednici tri ravnopravna naroda i dva entiteta’, na taj način donosi odluka uprkos volji jednog naroda i jednog entiteta koji se protivi tome, onda to nije partnerstvo, već pokušaj okupacije i negiranje demokratske volje građana”, kaže Dodik.

On je ponovio da se RS ne protivi partnerstvu sa SAD, ali na demokratskim principima i “kako to Dejton nalaže, kao ravnopravni entitet u BiH”.

Očito se u BiH i velikim stvarima ništa ne pitamo rekao je Dodik.