fbpx

Dobri poslovni rezultati Doma zdravlja u Dubici: Uštedjeli pola miliona KM

Dom zdravlja “Kozma i Damjan” u Kozarskoj Dubici (Bosanskoj Dubici) uštedio je prošle godine 500.000 KM, izjavio je Vlado Karagić, direktor ove zdravstvene ustanove prilikom nedavne rasprave u Skupštini opštini o izvještaju o radu u 2017. godini.

Javna ustanova Dom zdravlja ovim je bitno poboljšala poslovne bilanse, a prošlu godinu okončala finansijskim minusom od 202.000 KM, što je neuporedivo manje nego tokom nekoliko prethodnih godina.

– Sve obaveze u prošloj godini izvršene su u potpunosti tako da je u 2018. godini dubički Dom zdravlja ušao finansijski sasvim relaksiran. To nam daje neuporedivo bolju mogućnost unapređenja primarne zdravstvene zaštite – rekao je Karagić.

On problem i dalje vidi u razlici troškova ugovorenih poslova sa Fondom zdravstva i pruženih zdravstvenih usluga od 2.153.000 KM na štetu Doma zdravlja.

Ovaj trend je, smatra Karagić, ublažen povećanjem vlastitih prihoda i smanjenjem troškova u više sektora. Podsjeća da je završena rekonstrukcija i sanacija odjeljenja pedijatrije i ginekologije Doma zdravlja, u šta je utrošeno 200.000 KM. Ova sredstva zajednički su obezbijedili opština Kozarska Dubica (Bosanska Dubica) i Ministarstvo zdravlja RS.

– Uz pomoć nevladinih organizacija iz Švajcarske u toku je sanacija Centra za mentalno zdravlje, takođe veoma bitnog segmenta u našoj ustanovi – rekao je Karagić obrativši se odbornicima u SO.

Oni su pokazali veliko interesovanje za poslovanje i rad ove važne javne ustanove sa 81 zaposlenim.

Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice (Bosanske Dubice) i bivši direktor Doma zdravlja kaže za “EuroBlic” da su poslovni rezultati ove ustanove, prezentovani na sjednici SO, za pohvalu.

– Tri ključna faktora su imala presudan uticaj na evidentan napredak u radu ove ustanove. To su odgovornost prema povjerenim obaveza i domaćinski rad menadženta Doma zdravlja, finansijska i druga podrška lokalne uprave te resornog ministarstva i Vlade RS. To je formula uspjeha, nažalost prethodnih godina u Domu zdravlja to nismo imali, manjkalo je razumjevanja i podrške – reako je Reljić, komentarišući izvještaj o radu i poslovanju Doma zdravlja u prošloj godini.

Klub odbornika PDP glasao je protiv usvajanja izvještaja, podsjećajući da su ukupna dugovanja ove ustanove zaključno sa prošlom godinom premašila četiri miliona KM.

– U izvještaju o poslovanju nisu navedeni podaci za prethodnu 2016. godinu, tako da nije vidljiv trend zaduženosti. Od ukupnih obaveza, dugoročne obaveze iznose 1.916.000 KM, a kratkoročne  iznose 2.356.000 KM, što predstavlja izuzetno nepovoljnu ročnost obaveza – konstatovali su u PDP-u. Oni su iznjeli i druge podatke kojima nastoje potkrepiti svoje tvrdnje.

Dugovanje Doma zdravlja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa na lična primanja iznose 2.414.000 KM, dok direktne obaveze prema Fondu zdravstvenog osiguranja RS po osnovu “sporazuma“ i “pozajmice“ ukupno iznose 1.475.000 KM, izračunali su u opozicionom Klubu odbornika PDP-a.

Rukovodstvo Doma zdravlja se neopravdano žali, kao i ranijih godina, na nizak iznos ugovorenih novčanih sredstava sa Fondom zdravstvenog osiguranja za usluge primarne zdravstvene zaštite, kao i na značajna prekoračenja u realizaciji – ukazuju u PDP-u smatrajući da takva logika nije prihvatljiva.

Zadovoljni pacijenti i radnici

Deset godina ulaganja u dubički Dom zdravlja urodilo je plodom. Pacijenti su zadovoljni uslugom, a radnici uslovima rada. Objekat Doma zdravlja poprimio je novi izgled, sve je rađeno u skladu sa svjetskim standardima, navode u ovoj ustanovi najavljujući renoviranjen prvog sprata.

– Opština će nastojati da, zajedno sa resornim ministarstvom, a možda i sa nekim stranim donatorima, obezbjedi novac u svrhu potpune rekonstrukcije ovog objekta – rekao je Reljić.

Ministar zdravlja i zdravstvene zaštite Srpske Dragan Bogdanić podsjetio je, prilikom posjete ovoj sredini da je u rekonstrukciju, izgradnju i opremanje ambulanti uloženo oko 1.700.000 KM.

(Blic)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila