Početna Biznis DOBRE VIJESTI iz Javnog fonda za dječiju zaštitu RS

DOBRE VIJESTI iz Javnog fonda za dječiju zaštitu RS

Redovna isplata prava iz oblasti Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske za decembar počela je danas, jer se menadžment Fonda postarao da i ove godine, kao i u prethodnih, isplatom prije praznika pruže malu podršku porodicama.

Korisnicima su u ovoj godini sva prava iz Zakona o dječijoj zaštiti redovno isplaćivana početkom mjeseca za prethodni mjesec, saopšteno je danas iz Fonda.

– Uspjeli smo da prava iz Zakona o dječjoj zaštiti za decembar isplatimo prije predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika, te na taj način pružimo malu podršku porodicama u ovom periodu – rekao je direktor Fonda Nedeljko Jović.

Decembarska isplata dodatka na djecu obuhvata 14.122 djece, odnosno 9.496 korisnika – roditelja. Za isplatu ovog prava obezbijeđeno je ukupno 1.144.114 KM, naveli su iz fonda.

Materinskim dodatkom za decembar obuhvaćene su 5.284 majke-porodilje, za isplatu koga je izdvojeno 2.140.020 KM.

Danas je i isplata prava na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete.

– Pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete ostvarilo je 66 majki/porodilja, odnosno 55 trećerođene i 12 četvrtorođene djece. Za isplatu ovog prava izdvojeno je 38.400 KM – navedeno je u saopštenju.

Za isplatu prava na pomoć za opremu novorođenčeta izdvojeno je 68.750 KM za 271 porodilju/majku, odnosno 275 djece/novorođenčadi.

– Isplatom za decembar, za pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju izdvojeno je ukupno 68.872 KM, za ukupno 520 roditelja/njegovatelja – naveli su iz Fonda.

Do danas, za decembar je izdvojeno i isplaćeno 2.805.227 KM po osnovu prava za refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva.

Iz Fonda su napomenuli da se korisnici za ostvarivanje i preispitivanje uslova za ostvarivanje prava mogu obratiti poslovnicama Javnog fonda za dječiju zaštitu u mjestima prebivališta.