fbpx

Dobre bakterije imaju ulogu regulatora gotovo svih procesa u ljudskom tijelu

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Microbiology predstavlja najnovije otkriće koje dovodi u vezu ljudsko zdravlje i prisutnost dobrih bakterija koje prirodno nastanjuju crijeva.

Vjeruje se da te dobre bakterije imaju mnogo jači utjecaj na čovjeka nego što se to do sada smatralo. Istraživanja pokazuju da su one uključene u sve procese, od odbrane imunološkog sistema do proizvodnje vitamina, antiinflamatornih spojeva pa čak i hemikalija koje utječu na rad mozga.

Međutim, većina testova o ovim vezama provedena je na životinjama, rekao je istraživač Jeroen Raes.

Tako je njegov tim pokušao pronaći veze između crijevnih mikroba i depresije kod 2.100 odraslih osoba koje su učestvovale u dvije zasebne zdravstvene studije. Istraživači su otkrili da su nivoi dvije specifične grupe bakterija crijeva Coprococcus i Dialister znatno istrošeni kod depresivnih ljudi.

U međuvremenu, ljudi s većom koncentracijom Coprococcusa i drugih vrsta bakterija zvanih Faecalibacterium, obično su imali bolji kvalitet života. Naime, oba tipa bakterija razgrađuju dijetalna vlakna da bi proizvela antiinflamatorno jedinjenje koje se zove butirat.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila