Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je u petak da su u tijeku sveobuhvatne pripreme za prihvat prognanika iz Ukrajine rekavši da ih je do sada u zemlju ušlo 1217, te da se nastavlja rad na pripremama za njihov prihvat u većem broju.

“Prema podacima Civilne zaštite, za sada ih imamo ukupno 1217. Ovdje, na točki u Zagrebu, više je od 70 ljudi, mahom su to žene i djeca. Imamo ih nešto u Krapinskim toplicama i u Osijeku”, istaknuo je Plenković u izjavi za medije, koju prenosi Hina.

Predsjednik Vlade je uz ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj Vasilija Kiriliča, ravnatelja Civilne zaštite Damira Truta i ministra zdravstva Vilija Beroša posjetio u petak Motel Plitvice.

Nakon obilaska motela, jednu od tri prihvatne točke za izbjeglice u Ukrajini, Plenković je istaknuo da većina Ukrajinaca koji su došli u Hrvatsku ili dolaze u vlastite kuće ili dolaze k prijateljima i poznanicima. Rekao je kako se u sljedećim danima očekuje dolazak većeg broja Ukrajinaca, a da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas u posjeti ukrajinsko-mađarskoj granici kako bi se olakšao transfer izbjeglica u Hrvatsku.

“Radimo sveobuhvatne pripreme za prihvat naših prijatelja, prognanika koji su se uslijed ove brutalne ruske agresije na Ukrajinu našli u situaciji da moraju napuštati svoje domove. (…) Vjerujem da je ovo, nažalost, samo početak i da će broj ljudi koji će dolaziti iz Ukrajine biti u sljedećim danima još veći, ali dobrodošli su”, poručio je Plenković.

Ravnateljstvo civilne zaštite otvorilo je e-mail adresu rcz.zbrinjavanje@mup.hr na koju se mogu javiti građani koji imaju želju izbjeglicama pružiti vlastiti smještaj.

“Bitno je da smještaj bude adekvatan”, istaknuo je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut te pozvao građane da ostave i fotografije smještaja, kao i adresu i geolokaciju kako bi ga civilna zaštita mogla prekontrolirati.

Dodao je da je do sada, iz Hrvatske u Ukrajinu otišao jedan konvoj s humanitarnom pomoći, a drugi je danas oko podneva otišao prema Moldaviji.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilij Kirilič zahvalio se na podršci Hrvatske ukrajinskom narodu te istaknuo da se ruska agresija na Ukrajinu nastavlja.

“Sinoć je bio veliki tragični pokušaj granatiranja najveće nuklearne elektrane u Europi. Još u povijesti čovječanstva nije se dogodilo da je jedna država, a ovdje bih trebao koristiti riječ država – terorist, granatirala nuklearnu elektranu. Svijet bi trebao dati snažan, apsolutno jednostavan i jasan odgovor ruskoj agresiji”, poručio je Kirilič.