Početna BiH Do kraja naredne sedmice dezinfekcija svih školskih objekata

Do kraja naredne sedmice dezinfekcija svih školskih objekata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić posjetila je danas Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Doboju gdje su u toku pripreme za početak nastave u školskoj 2020/21. godini u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Trivićeva je istakla da su u ovoj školi danas i pripadnici Civilne zaštite koji će do kraja naredne sedmice dezinfikovati svih 670 školskih objekata u Srpskoj i omogućiti nesmetan boravak djece i rad prosvjetnih radnika.

“Svi smo svjesni situacije, preporuke za učenike i nastavnike su jasno definisane. Poštovanje predloženih mjera svešće mogućnost zaraze virusom korona na minimum”, rekla je Trivićeva novinarima u Doboju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trivićeva je dodala da su djeca samo dio dana u školi, zbog čega je apelovana na roditelje, ali i sve građane u Srpskoj, da imaju na umu da počinje nova školska godina i da poštuju mjere zaštite.

Ona je podsjetila da su preporučene mjere koje se odnose na škole dezinfekcija svih prostorija i klupa prije početka nastave, zatim da đaci budu u grupama od maksimalno njih 15, da nose maske do ulaska u učionicu i od izlaska iz nje.

“Neće biti velikog odmora, jer će časovi da traju kraće, a preporučuje se da užinu nose od kuće. Ministarstvo će svim školama obezbijediti dodatna materijalna sredstva za nabavku svega potrebnog za dezinfekciju”, navela je Trivićeva i dodala da će direktori škola biti zaduženi za provođenje mjera.

Ukoliko učenik bude pozitivan na virus korona, Trivićeva je istakla da će sva djeca iz te grupe biti izolovana 15 dana, dok ostatak škole nastavlja sa radom.

“Djeca koja boluju od hroničnih bolesti moraće da prilože mišljenje ljekara o pohađanju nastave u školi, a oni koji iz bilo kojih razloga ne budu na nastavi imaće onlajn časove posredstvom zajedničkih digitalnih platformi, u koje su uvezane škole”, naglasila je Trivićeva.

Tanjug