Početna BiH Do daljeg odgođene zajedničke molitve u džamijama u BiH

Do daljeg odgođene zajedničke molitve u džamijama u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH danas je odlučilo da zbog situacije uzrokovane pandemijom virusa korona do daljeg budu obustavljene zajedničke molitve u džamijama.

Zajednička molitva petkom, džuma namaz, biće obavljana, ali tako da se ne ugrozi zdravlje prisutnih, pa će obredu prisustvovati imam sa vjernicima koje će on odrediti ili džematski odbor, u broju koji je predviđen mjerama nadležnih organa, saopšteno je iz Islamske zajednice.

Vijeće naglašava da lica koja spadaju u rizične grupe – starija lica, hronični bolesnici i drugi ni u kom slučaju ne dolaze u džamiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerska je obaveza muslimana da iskažu brigu i odgovornost za zaštitu svog zdravlja, zdravlja svoje porodice, ali i svih ljudi. Zato Vijeće muftija još jednom naglašava obavezu vjernika, organa i institucija Islamske zajednice da poštuju preporuke nadležnih državnih organa”, saopšteno je iz Islamske zajednice BiH.

Vjernici su pozvani da pokažu solidarnost i pomognu drugima, uz isticanje da u suočavanju sa ovim izazovom ne može biti prostora za sebičnost i pohlepu bilo kog člana društva.

Srna

ASHA prodaja vozila