Na prijevremnim izborima za gradonačelnika Prijedora danas je do 11 sati glasalo 6.459 birača, odnosno 7,74 posto, saopšteno je iz Gradske izborne komisije (GIK).

Predsjednik GIK-a Željko Škondrić potvrdio je novinarima da izbori protiču u miru.

“Međutim, s izlaznošću se ne možemo pohvaliti”, dodao je on.

On je naveo da je najbolja izlaznost do sada u Brezičanima, na biračkom mjestu Brezičani “B”, gdje je izašlo 118, odnosno 17,66 odsto glasača, a najmanje je izašlo u Kozarcu, na biračkom mjestu Kozarac dva, gdje je izašlo svega sedam birača, odnosno 0,83 odsto.

Škondrić je sljedeći pregled izlaznosti, odnosno konferenciju za novinare najavio za 15.30.

Na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Prijedoru do 11 časova glasalo je 10.959 građana, odnosno 13,14 odsto od ukupno tada upisanih 83.380 glasača.

Na biračkom spisku je 86.329 birača koji svoje biračko pravo mogu da ostvare na 130 redovnih biračkih mjesta i jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Na terenu su tri mobilna tima i jedan poseban kovid 19 mobilni tim.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Prijedor nalazi se 14 kandidata.

Kandidat koalicije DNS, SDS i PDP je Goran Predojević, SNSD-a Slobodan Javor, Otadžbinske stranke Zoran Grbić, Lijevog krila Danijela Đurić, Kruga Marko Kaurin, Demokratskog centra Republike Srpske Zlatko Josić, Re-balansa Miloš Janjetović, SNS FBiH Lidija Radić i Radničke partije Ilija Mamić, a nezavisni kandidati su Mladen Unijat, Danijel Simatović, Vjekoslav Krneta, Slađana Radaković i Saša Stupar.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora raspisani su nakon što je Dalibor Pavlović 11. oktobra podnio ostavku na ovu funkciju.

Fantomski kandidati pod lupom

Koalicija “Pod lupom” ocijenila je danas da prijevremene izbore za gradonačelnika Prijedora karakteriše znatan broj takozvanih fantomskih kandidata.

Dario Jovanović iz ove koalicije rekao je da se oni ne bore za naklonost birača u Prijedoru, već su tu zbog trgovine mjestima u biračkim odborima i drugim mogućnostima koje im daje izborni zakon u skladu sa statusom kandidata.

“Ovo je veliki problem jer se njime obesmišljava rad mješovitih stranačkih biračkih odbora, koji, na način kako to karakteriše izborni zakon, moraju svi dolaziti na jednom biračkom mjestu iz različitih političkih subjekata”, rekao je on na konferenciji za medije u Prijedoru.

Jovanović je naveo da zbog toga ova koalicija zagovara promjenu u ovom segmentu.

“Objavili smo javno imena i prezimena svih članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu i to se još uvijek nalazi na našoj veb-stranici, a to bi isto trebalo da bude okačeno na svakom biračkom mjestu, u skladu sa pravilima Centralne izborne komisije”, naglasio je Jovanović.

Projekt koordinator Zoran Petoš rekao je da je za svih 116 posmatrača ove koalicije omogućen nesmetan pristup biračkim mjestima i da su birališta jutros otvorena, a izborni proces počeo uz manje nepravilnosti.

Na 15,7 odsto biračkih mjesta nisu svi članovi biračkog obora ispoštovali obavezu da budu u šest časova na biračkom mjestu. Na jednom mjestu zaprimljeno je 39 glasačkih listića manje nego što na tom mjestu ima registrovanih birača, a na dva nije izvršeno ručno brojanje prije otvaranja biračkog mjesta.

On je naveo da na skoro polovini biračkih mjesta nije istaknuta lista biračkih odbora, dok je na ostalima istaknuta, ali se ne vidi kojem političkom subjektu pripadaju članovi.

“Koalicija ‘Pod lupom’ naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora s nazivom političkih subjekata kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima”, rekao je Petoš.

On je naveo da četiri biračka mjesta nisu uređena prema instrukcijama CIK-a, da je na pet biračkih mjesta otvaranje kasnilo do 15 minuta i da su dva prigovora zaprimljena na izbornu tišinu.

Regularnost izbora u Prijedoru prati 116 posmatrača ove koalicije.

Od 14 kandidata za gradonačelnika Prijedora, četiri su se predstavila javnosti u toku predizborne kampanje.