Početna Vijesti DNS obezbijedio novu skupštinsku većinu bez SNSD-a

DNS obezbijedio novu skupštinsku većinu bez SNSD-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
DNS Marka Pavića obezbijedio je novu skupštinsku većinu, bez odbornika SNSD-a, u skupštini Grada Prijedora, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora.
Nova skupštinska većina, koja podržava gradonačelnika Milenka Đakovića, člana DNS-a, biće promovisana već na sledećoj skupštini Grada, tvrde moji izvori.
Do sada je SNSD u Prijedoru imao skupštinsku većinu, bez DNS-a.
Obezbjeđivanje nove skupštinske većine, bez SNSD-a, u Prijedoru bio je jedan od ključnih Pavićevih ciljeva pred pregovore ove stranke o pogoršanim odnosima u Koaliciji na entitetskom nivou.
Prethodih dana lider SNSD-a Milorad Dodik isticao je nesporazume u Prijedoru kao osnov nesporazuma, ali sada se situacija promijenila i Pavić, ojačan promjenom skupštinske većine, ulazi u razgovore sa SNSD-om mnogo relaksiranije.
Jučer održan sastanak – Dodik otišao Paviću
Tri zahtjeva su ključna – DNS traži da se na svakom od tri nivoa vlasti svaka stranka nezavisno sklapa koalicije, što, eventualno, omogućava DNS-u da razgovara o Koaliciji na nivou BiH bez SNSD-a, a da, iztovremeno, ostane u Koaliciji sa tom strankom na entitetskom nivou.
Taj zahtjev je, bez dileme, potpuno neprihvatljiv za Dodika, koji je to i naglasio nekoliko puta.
Drugi zahtjev je da se DNS-u vrate dvije od tri značajne funkcije – predsjednika Narodne skupštine, direktora TE Ugljevik i direktora JP “Vode”, dok je treći zahtjev da sastancima entitetske Koalicije ne prisustvuju SNSD-ove satelitske stranke, već samo SNSD, DNS i SP.
Dodik je, nakon odluke DNS-a, 05.10., da obustave djelovanje u Koaliciji, prvo zaprijetio cijepanjem te stranke, da bi, u danima koji su uslijedili, značajno spustio retoriku.
Dodik sve vrijeme problem između dvije stranke pokušava locirati na neslaganja SNSD-a i DNS-a u Prijedoru, ali nakon što je Pavić preoteo SNSD-u skupštinsku većinu u tom Gradu izbio je značajan pregovarački adut Dodiku iz ruku.
Nisu velika očekivanja da bi današnji sastanak mogao donijeti konačni dogovor, već se, u obje stranke, smatra da je on samo početak razgovora o brojnim nesuglasicama između SNSD-a i DNS-a.
ASHA prodaja vozila