Početna Zanimljivosti Dnevna svjetla na autima korisna, ali kriju jedan rizik

Dnevna svjetla na autima korisna, ali kriju jedan rizik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi automobili s uključenim dnevnim svjetlima nemaju nikakvo osvjetljenje straga. U zimskim mjesecima, kad je vidljivost po danu često smanjena, to može biti poprilično opasno.

Evropska unija donijela je 2011. godine zakon po kojem sva vozila na prednjoj strani moraju imati ugrađena dnevna svjetla, dakle signalna svjetla koja će biti stalno uključena. Obično su to svjetla s LED diodama, a kod nekih jeftinijih automobila tu ulogu preuzimaju i svjetla za maglu. Međutim, osim važne uloge u bezbjednosti saobraćaja (s njima ste mnogo uočljiviji na putu), ova svjetla kriju i jednu opasnost. Naime, mnogi automobili s uključenim dnevnim svjetlima nemaju nikakvo osvjetljenje pozadi. U jesenskim i zimskim mjesecima, kad je vidljivost po danu često smanjena, to može biti poprilično opasno. Naravno, najviše za vozače iza takvog automobila, koji će ga često mnogo kasnije uočiti.

U istraživanju koje je proveo britanski Kraljevski autoklub čak 62 odsto vozača priznalo je da je u uslovima smanjene vidljivosti na cesti (magla, kiša, sumrak…) vidjelo automobile koji su imali uključena samo prednja dnevna svjetla. Svjetla pozadi nisu bila uključena jer mnogi automobili nemaju tu opciju s dnevnim svjetlima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako imate opciju dnevnih svjetala u automobilima, provjerite gore li ona i straga. Ako straga svjetla nisu uključena, u trenutcima kad je slabija vidljivost na cesti obavezno uključite glavna svjetla (uključuju se i stražnje lampe). Mnogi novi automobili imaju i opciju automatskog paljenja glavnih svjetala pa samo provjerite jesu li ona uključena. Tako ćete vaš automobil učiniti mnogo vidljivijim i vozačima iza vas.

(HAK)

ASHA prodaja vozila