Početna Vijesti ĐOKIĆ: DOKAPITALIZACIJA “LJUBIJE” JE ULAGANJE, A NE PRODAJA

ĐOKIĆ: DOKAPITALIZACIJA “LJUBIJE” JE ULAGANJE, A NE PRODAJA

Dokapitalizacija Rudnika željezne rude “LJubija” je ulaganje u preduzeće, a ne prodaja i biće uspješno završena kada investitor uplati 50,7 miliona KM na račun Rudnika, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.
“Priče da je to prodaja prirodnog bogatstva su štetne, a posebno iznenađuje jer dolaze od onih koji su 2004. godine potpisali štetan ugovor kojim je Rudnik bio marginalizovan. Tadašnja Vlada sačinila je štetan ugovor za LJubiju, ali i Republiku Srpsku”, tvrdi Đokić.

On je naveo da partner, koji je spreman da dokapitalizuje Rudnik, želi da se dalje razvija rudarska proizvodnja.

“Republika Srpska je vlasnik rudnika i samo je dala koncesiono pravo za eksploataciju rude za šta se plaća koncesiona naknada. Vjerujem da će biti unaprijeđenja proizvoda novim investicijama, a sve ostalo je predizborni štos opozicije”, rekao je Đokić za RTRS.

Govoreći o rastu energetske efikasnosti i stalnoj borbi protiv klimatskih promjena, Đokić je naveo da je Republika Srpska odlučno krenula u proces energetske tranzicije.

“U energetskom sektoru se podstiče upotreba čiste energije, a smanjenje proizvodnje energije koja oslobađa štetne materije. Cilj jeste zaštita ljudi i povećanje kvaliteta života”, dodao je Đokić.

On je naveo da projekcije Međunarodne agencije za energetiku ukazuju na 2,5 puta viši rast tražnje za električnom energijom do 2050. godine koja će biti zadovoljena, prije svega, iz solarne i energije vjetra, hidroelektrana, nuklearne energije i prirodnog gasa.

“Strategijom razvoja energetike osmišljen je razvoj energetskog sektora zasnovan na principima održivog razvoja, oslanjanju na domaće resurse uz nastojanje uključivanja obnovljivih izvora u što većoj mjeri za podmirivanje vlastitih energetskih potreba, uz podsticanje i uvođenje mjera energetske efikasnosti”, rekao je Đokić.

On je ponovio da u Srpskoj do kraja ove godine neće biti povećanja cijene električne energije.

Srna