Početna Vijesti Dječiji mozak ne smije biti gladan

Dječiji mozak ne smije biti gladan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sivim ćelijama, kao i svim ostalim dijelovima organizma, neophodne su hranjive supstance za razvoj i uspješniji rast mozga. To je posebno važno postići kod djece.

Određena hrana koju bi djeca trebala češće jesti, može u ogromnoj mjeri pozitivno utjecati na moždane funkcije i pamćenje.

Mozak je, sam po sebi, jako zahtjevan ljudski organ i gotovo je uvijek “gladan”, i to ne samo znanja već i ugljičnih hidrata iz hrane koju koristimo. Zato treba voditi računa o onome čime ga hranimo. Tako, ukoliko mu dajemo samo “brzu hranu”, neminovno će se osjetiti i posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je važno mlijeko

– Mlijeko i jogurt izuzetno su bogati proteinima i B vitaminima pa imaju presudnu ulogu u uvećanju moždanog tkiva, nerava i enzima.

– Mliječni proizvodi (u raznim oblicima) imaju efekat kao i energetski – oni mozgu daju neophodni energetski “udarac” količinom proteina i ugljenih hidrata koje sadrže.

– Istraživanja su pokazala su da je manjoj djeci i tinejdžerima, za normalan razvoj, neophodna količina vitamina koja je 10 puta veća od one koja se doskora preporučivala.

– Naročito se preporučuje vitamin D, veoma bitan za nervni sistem i procese koji učestvuju u obnavljanju naših moždanih ćelija.

Od riba – losos

Ribe su nepresušan izvor masnih kiselina iz grupe omega-3, izuzetno bitnih za djecu, jer utječu na rast mozga i njegovo bolje funkcioniranje. Dokazano je čak da ljudi koji u većoj mjeri koriste ove kiseline bolje prolaze na testovima mentalnih sposobnosti.

Svaki put kada djeci želite ponuditi ribu, neka vaš prvi izbor bude losos, jer je najbogatiji hranljivim sastojcima. I tunjevina obiluje masnim kiselinama, ali u mnogo manjoj mjeri, pa se zato preporučuje losos.

Zob i grah

Pahuljice i zobena kaša poznate su veoma hranljive namirnice za mozak i sive ćelije. Bogate vlaknima, vrlo su korisne za malu djecu, jer drže mozak “sitim” tokom jutra i većeg dijela prijepodneva. Izvor su i nekoliko vitamina i minerala.

Grah daje energiju koja potiče direktno iz proteina, a nudi i obilje vlakana, vitamina i minerala. Zbog toga je grah neprevaziđen u održavanju energije i misaonih funkcija djece. Pored graha preporučuju se i grašak i boranija.

ASHA prodaja vozila