Početna Prijedorski region Dječak iz Prijedora opsjednut stripom

Dječak iz Prijedora opsjednut stripom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak Ivan Matanović (14) iz Prijedora pasionirani je ljubitelj i crtač stripa i ovih dana završava svoj prvi ozbiljniji poduhvat – trilogiju “Nacistički zombi”, za koju vjeruje da će naći put do izdavača.

Ivan je već sa dvije godine počeo da crta treću dimenziju. Otac mu je objasnio prostor i tako je brzo i lako to shvatio da više uopšte nije crtao dvodimenzionlno. U školi kažu da bolje crta “golom” rukom nego druga djeca uz pomoć pribora.

Već sedam godina Ivan pohađa časove u školi crtanja i slikanja akademskog slikara i predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Prijedora Borisa Eremića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stripove je počeo crtati kad je kao mali boravio kod majke i dida, a dido mu kupovao papir. Njegovi najbliži kažu da ima takvu pažnju i koncentraciju da crtati može satima.

Ivan priča da strip “Nacistički zombi” radi već šest mjeseci i da je priču smislio inspirisan video igricama, stripovima i filmovima koje je kombinovao sa svojim idejama. Radnja je, ističe on, smještena u 1945. godinu kada Njemačka već gubi rat i Hitler u svom posljednjem pokušaju naređuje plan “Z” koji priziva mrtve u rat, ali se prethodno moraju naći i spojiti četiri dijela jedne relikvije.

Eremić kaže za Srnu da je Ivan posebno dijete – čudo od djeteta i da kreativnu djecu treba podržati.

– Fascinantno je da dijete tih godina ima takav kontinuitet u radu da pravi strip od stotinu strana, da u glavi ima čitavu priču, razrađene likove, tematiku i atmosferu i da njegov rad ima sve elemente stripa . navodi Eremić i dodaje da će objavljivanje stripa za Ivana biti ogromna radost.

Ivanova mama Slavica kaže da on traži pažnju, da traži da se razgovara i da se sluša, zatim da mnogo zna i da ga mnogo šta zanima, te da ga je teško pratiti, a da ono što ga najviše interesuje prelazi u opsesiju.

ASHA prodaja vozila