Desetine autobusa sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva, od Trebinja, Nevesinja, Bratunca, Bijeljine, Doboja do Posavine i krajiških opština, ostalo je zaglavljemo na putu za Donju Gradinu i nisu došli do stratišta na obilježavanja proboja iz Jasenovca i stradanje naroda u ustaškom genocidu. Organizatori, ali i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan koji se očito nije snašao u svojoj novoj funkciji, nisu se dobro organizovali pa je došlo do kolapsa u sabraćaju.

Zbog vrućine neki učenici su kolabrirali, u zastoju je bilo stotinjak autobusa i malih vozila, nije bilo mokrog čvora, a profesori koji su poveli djecu na dalek put su ogorčeni jer se djeca maltretiraju i 15 sati će provesti u autobusu a neće doći do planiranog odredišta.

Profesori iz Doboja, Bratunca, Bijeljine, Banjaluke, Prijedora i drugih mjesta nakon više sati čekanja u koloni odlučili su da se okrenu i vrate kući, a neka djeca i profesori su krenuli pješke prema Doeoj Gradini, koja je od zastoja bila udaljena oko 10 kilometara.

Ispao je veliki skandal, jer su djeca i učenici zloupotrijebeni u partijske svrhe, jer je Dodik želio da pokaže lažnu snagu, drži neprimjeren partijski govor na pomenu žrtvama genocida pred masom okupljenih, pa je svim direktorima osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj naređeno da popišu učenike i dovesu iz u Donju Gradinu, ali većina je džaba krenula na put jer nisu uspjeli stići do odredišta.

Ministarka prosvete Željka Stojičić i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan morali bi podnijeti ostavke i račune zbog ovog skandala, maltretiranja djece i naroda i kolapsa koji je nastao zbog njihovih propusta i odgovornosti.

Ostaje da se vidi da li će se Vlada i organizator oglasiti i pojasniti šta se dogodilo, zbog čega su djeca zloupotrebljena i namučena i da li zbog toga sutra mnogi neće doći na nastavu?

 

Nebojša Vukanović