Početna BiH Djeca koja čekaju rezultate testiranja na koronu NE SMIJU DA SE KREĆU

Djeca koja čekaju rezultate testiranja na koronu NE SMIJU DA SE KREĆU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje se upućuju na testiranje na korona virus ne treba da se kreću do dobijanja rezultata, a to važi i za roditelje djece, koji su odgovorni za njihovo ponašanje, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Podsjetimo, u Srpskoj su, do juče, na korona virus bila pozitivna 204 djeteta, što je, u odnosu na ukupan broj aktivnih slučajeva, nešto više od sedam odsto. Od toga, u starosnoj grupi do pet godina bilo je 38 aktivnih slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2, od šest do 14 godina 79, a u uzrastu od 15 do 19 godina 87 slučajeva.

U IJZ naglašavaju da, dok čekaju rezultate, djeca, ako se kreću, direktno ugrožavaju zdravlje osoba iz svoje okoline, jer se tim kontaktom stvara mogućnost za prenos virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Za dolazak u školu djece za koje je postupak testiranja u toku, odgovornost leži na njihovim roditeljima. Mnogo prije početka školske godine IJZ RS je isticao da sve institucije, ustanove, privredni i drugi subjekti, kao i pojedinci, imaju svoju odgovornost u obezbjeđivanju sigurnog okruženja za polazak djece u škole. Imajući u vidu važnost nastavnog procesa, ne samo u segmentu obrazovanja, već i kompletnog razvoja djece, apelovali smo u prethodnom periodu da se svi dijelovi društva uključe kako bi rizik za odlazak djece u školu sveli na minimum – kaže za Srpskainfo epidemiolog u IJZ RS Jelena Đaković Dević.

Prema njenim riječima, pomenute situacije sigurno doprinose stvaranju mogućnosti širenja infekcije među učenicima.

– To su situacije koje ne želimo da se dese u školama. Ali, isto tako treba znati da pojava zaraženog djeteta u školi, imajući u vidu i njegova kretanja i kretanja njegovih roditelja, zavisi od mnogih faktora. Pojava infekcije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u školi u velikoj mjeri zavisi od kretanja virusa u zajednici, odnosno van škole – naglašava Devićeva.

Dodaje da, upotrebom maski, nastavnici ne samo da štite sebe, već i osobe u svojoj okolini.

– Tako utiču na smanjenje rizika za prenos infekcije u školskom okruženju. Oni bi trebalo da podstiču svoje učenike na ovakvo ponašanje i budu primjer adekvatnih obrazaca ponašanja u pandemiji. Svojim ponašanjem, kao i ostali dijelovi društva, nose jedan dio odgovornosti za epidemiološku situaciju u školi, ali i zajednici – poručuje Devićeva.

srpskainfo.com

 

ASHA prodaja vozila