Preduzeće Rudnici željezne rude (RŽR) “Ljubija” iz Prijedora ostvarilo je u prošloj godini dobit od 15,3 miliona maraka.

Ovo nije rezultat nikakvog poslovnog uspijeha, niti dobrog rada u preduzeću već činjenice da je “Arcelor Mittal” Prijedor u prošloj godini isplatio 18 miliona maraka dividende “Ljubiji” koja je jedan od dva njegova suvlasnika.

Da je tako, pokazuju i podaci iz redovnog poslovanja.

Prihodi preduzeća su u prošloj godini iznosili 1,13 miliona maraka, a rashodi 2,2 miliona KM odnosno duplo veći, pa je tako poslovni gubitak nešto preko milion maraka.

Takođe bilježi se i pad broja zaposlenih sa 60 u 2020. godini na 40 radnika u prošloj.

Pored toga što nemaju poslovne rezultate vrijedne pomena u “Ljubiji” redovno finansijski pomažu istoimeni fudbalski klub, a svoje povezano preduzeće “Tvek” kreditiraju, dok im ono zauzvrat ne vraća dobit, već je akumulira.

Podsjećamo,  „Arcelor Mittal“ Prijedor isplatio je u prošloj godini svojim vlasnicima – Rudniku željezne rude „Ljubija“ i kompaniji „Arcelor Mittal“ 37 miliona KM dividende, dok je još toliko neisplaćeno.

Inače, Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske ponudiće na prodaju ove godine nepunih 65 odsto akcija u ovom preduzeću.

Akcije su bile u ponudi i prošle godine, a iz Grada Prijedora su se zbog toga pobunili jer smatraju kako to nije dobro za ovu lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku.