Početna Humanost DIPLOMIRANI EKONOMISTA PO OBROK IDE U JAVNU KUHINJU (VIDEO)

DIPLOMIRANI EKONOMISTA PO OBROK IDE U JAVNU KUHINJU (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo je onih koji mogu ostati ravnodušni na životnu priču mladog Prijedorčanina, Kristijana Vujčića. Ovaj dvadesetšestogodišnjak, diplomirani ekonomista, primoran je da se hrani u javnoj kuhiji. Živi sa majkom, koja je teško bolesna. Početkom godine, usljed posljedica virusa korona, ostao je bez posla. Radio je kao skladištar. I, kako kaže, bio srećan da ima bilo kakav posao.

– Diplomirao sam desetkom na temu “Reforma javne uprave u Bosni i Hercegovini”. Bio sam zadovoljan da imam bilo kakav posao. Nisam jedini koji je ostao bez posla. Svjestan sam da je moja pozicija na toj nekoj društvenoj ljestvici sada na samom dnu. Ako se pitate da li me je sram zbog svega ovoga. Jeste. Ova godina mi je uzela sve što sam godinama pokušao da održim, a evo sada i ogled, reputaciju – priča Kristijan i zahvaljuje se svima koji mu pomažu u ovoj teškoj situaciji.

Svjestan je da je ovo samo jedna u nizu ovakvih priča, ali i ogledalo društva u kojem živimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Kada prođem kroz grad, tek ponekog sretnem. Moja generacija većinom je na Zapadu, a kao mali maštali smo o svojim uspjesima i bolje životu ovdje -kaže ovaj mladi Prijedorčanin, koji ni sam ne može vjerovato da skoro godinu dana bezuspješno traga za poslom. Bilo kakvim. Bitno mu je samo da može živjeti od svog rada.

– Aplicirao sam za posao na brojne adrese. Nakon 60 aplikacije, prestao sam da brojim. Tražio sam posao i u struci i mimo nje. Uporedo sam preživljavao radeći razne poslove na dnevnicu, kao što su poljoprivredni poslovi, rad na pilani i sječa stabala. Volontirao sam u humanitarnim organizacijama. Kako je vrijeme postajalo hladnije, tako su se i prilike za nadničenjem prorijedile, pa sam bio primoran da se obratim javnoj kuhinji “Optimisti”, kojima se ovom prilikom zahvaljujem na pomoći – priča naš sagovornik i dodaje da utjehu traži u čitanju knjiga i učenju novih stvari, jer vjeruje da znanja nikada nije dosta.

– Život je htio da me nauči nečemu novom, da mi pokaže prave vrijednosti, posebno kada su u pitanju vrijednosti realnog sektora za jednu državu. Kakav god stav imali o meni i mojoj situaciji, mislim da je bitno da prenesem poruku da je država bez mladih mrtva država. Na brojne aplikacije za posao, uglavnom mi nisu ni odgovarali. Nailazio sam i na podsmijehe. Bilo je svega – ističe  Kristijan, koji ima i zdravstvenih prolema sa glasnicama.

Zbog nemogućnosti zarade, dug za struju popeo se na blizu 2.000 KM, tako da je novembar i svoj 26. rođendan dočekao bez struje, ali i ogreva. Ne traži milostinju, samo stalno zaposlenje, koje bi riješilo njegove probleme.

Inače, Kristijan je izuzetno talentovan. Bavi se meteorologijom, fotografijom, videografijom, te izradom letaka i logotipa.

– Meteorologija je moj hobi i to traje od 2006. godine kada je Prijedor pogodio tornado i kao takav, to je bio prvi registrovani tornado u državi. Bavio sam se i prognozom vremena. Pisao sam prognoze za svoju i za jednu dalmatinsku stranicu. Nakon što je Prijedor 2014. godine pogodila ciklona Donat i stogodišnji povodanj, sa kolegama sličnih interesovanja osnovao sam udruženje koje okuplja lovce na oluje. Meteorologija je bila moj san, ali u našoj zemlji nema fakulteta koji izučava ovu nauku, a za odlazak u inostranstvo nisam imao novca – kaže Kristijan.

Skroman je i stidljivo priča o svojoj situaciji, iako je nije sam birao. Svi oni koji žele da mu pomognu mogu mu se javiti na putem telefona ili sredstva uplatiti na brojeve žiro-računa.

 

 

Kristijan Vujčić: 066/606-545

 

Tekući račun: 45459389000

Transakcijski račun: 5514902547996124

Devizni Račun: IBAN BA395514902857829741

SWIFT BLBABA22