Početna Vijesti DIPLOMA ZA TRI DANA Afera je nedavno uzdrmala BiH, a ovako je...

DIPLOMA ZA TRI DANA Afera je nedavno uzdrmala BiH, a ovako je to izgledalo u Titovoj Jugoslaviji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Diploma, visokoškolska ili srednjoškolska danas vrijedi ‘malo bogatstvo’. Put do nje zna biti trnovit, a nekad i maštovit. Prelažemo: nemojte ići u školu, što da se mučite četiri godine, kad za tri dana možete imati diplomu!”

Čine li vam se ove riječi odnekud poznatima? Naravno, afera sa diplomama nedavno je iz temelja uzdrmala cijelu BiH, mada je već odavno javna tajna da su one “na prodaju”. Ali, citat s početka ove priče potiče, vjerovali ili ne iz 1989. godine, dakle star je 30 godina i datira iz doba soacijalističke Jugoslavije, koju mnogi jugonostalgičari kuju u zvijezde!

Ali, nije u ni u SFRJ život bio bajkovit! Podsjetio je na to Impulsportal, koji je u svojoj rubrici “virtuelni muzej” objavio priču magazina “Prelom”, objavlejnog na današnji dan prije tačno tri decenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu “Lakrdija s diplomama” novinar navodi: Najveće mućke oko ovog „komada papira“ rade se prilikom vanrednog (do)školovanja. Dobit ostvaruju svi, od običnog smrtnika, koji nastoji da je ima u svom džepu, do ispitivača u školskim ustanovama, koji preko svojih posrednika na taj način lako dolaze do prijeko potrebnih finansija (čitaj deviza).”

Navodi primjer srednjoškolskog centra iz Kotor Varoši, koji su uhvatio biznisa sa ekspresnim doškolovanjem, po cijeni od 375 hiljada dinara.

– To su legalne cijene, o onim drugim, nešto kasnije – nagovještava novinar iz 1989. godine.

Zakon je dozvolio da se u jednom danu mogu polagati i položiti tri ispita, a direktor kaže da ništa nije neobično „ako kandidat položi 12 ispita za četiri dana i tako dobije diplomu, jer je sve to po zakonu”, navodi se u 30 godina starom tekstu. Uz to novinar dodaje da je prolaznost “nevjerovatna”. Autor teksta Mirsad Halilović, ne otkriva kolika je tarifa “u koverti” za siguran prolaz, ali otkriva, kako tvrdi, “najnoviji trač”.

– Najnoviji trač je da Alija Spahić, direktor kotorvaroškog srednjoškolskog centra, gradi vikendicu u Batomaju – Baška, otok Krk. Ko ne vjeruje tračevima neka ide na Krk pa provjeri – poručuje on u tekstu objavljenom na današnji dan prije 30 godina.

(M.M. – Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila