Početna BiH Dijaspora tas na vagi između Dodika i Ivanića,najviše glasača putem pošte prijavljeno...

Dijaspora tas na vagi između Dodika i Ivanića,najviše glasača putem pošte prijavljeno u Prijedoru

Za oktobarske opšte izbore glasanje izvan BiH odobreno je za 77.584 birača, što je za oko 35.000 više nego prije četiri godine.

Kada se sabere njihov broj po opštinama i gradovima vidi se da biračku opciju u Republici Srpskoj ovaj put ima 39.141 glasač. Bude li njihova izlaznost na izbore veća od 50 odsto, kao što je slučaj sa biračima u BiH, to znači da će za srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika RS, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i Narodnoj skupštini RS glasati bar oko 25.000 onih koji ne žive u Srpskoj.

Kao i za prošle opšte izbore, najviše glasača putem pošte i u DKP prijavljeno je u Prijedoru – 3.154, ali je to ipak manje nego 2014. kada je taj broj iznosio 4.081. Za iduće izbore, izvan BiH u Derventi pravo glasa ima 2.945 glasača, u Brodu više od 2.000, Banjaluci 2.528, Doboju 2.236, Kotor Varošu 1.495, Tesliću 1.370, a u Srebrenici 1.228.

Potpredsjednik NDP Momčilo Novaković smatra da će izlaznost ovih glasača biti znatno veća od 50 odsto jer su samom prijavom za glasanje mnogi građani već najavili da će iskoristiti pravo glasa.

– Ja bih kalkulisao sa tri četvrtine od onih koji su se prijavili za glasanje. Ti glasovi nisu samo bošnjački, kako se često govori u javnosti, ali je tačno da je najviše Bošnjaka – kaže Novaković za Srpskainfo.

Ako se glasači iz inostranstva posmatraju po nacionalnoj osnovi, dodaje Novaković, onda će se većina njih opredjeljivati za bošnjačke partije i kandidate u Srpskoj.

– Kada se radi o predsjedniku RS, oni će se izjašnjavati za svog kandidata, da bi on postao potpredsjednik. Za PS BiH i NS RS glasaće za svoje poslaničke liste. Međutim, glasovi iz inostranstva bi jedino mogli da utiču na izbore za člana Predsjedništva BiH iz RS, budući da tu nema bošnjačkog kandidata – kaže Novaković.

Podsjećamo, dva glavna kandidata za Predsjedništvo BiH su Milorad Dodik i Mladen Ivanić. Novaković se prisjeća da je u prošlosti bilo situacija kada se govorilo da su glasovi uz inostranstva bili odlučujući za taj nivo izbora.

– Imali smo situaciju 1998. kada je Momčilo Krajišnik izgubio zbog tih “glasova u vrećama” od kandidata SP Živka Radišića. U to vrijeme je glasao značaniji broj ljudi izvan BiH. Bilo je priča da su na prethodnim izborima ti glasovi odlučili člana Predsjedništva BiH. Neke tadašnje analize govorile su da su hrvatski glasovi otišli Željki Cvijanović, a bošnjački Mladenu Ivaniću. Naravno, glas je glas, teško je to znati – zaključuje Novaković.

I član Glavnog odbora SNSD Lazar Prodanović smatra da glasovi iz inostranstva najviše mogu da utiču na izbore za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

– Takođe, mogu da donesu jedan poslanički mandat više u Narodnoj skupšini za bošnjačke stranke. Za hrvatske stranke nisam siguran jer do sada nisu uspijevale da se izbore za poslanički mandat. Mislim da se veći broj Hrvata za glasanje izvan BiH prijavio za Federaciju nego za Srpsku, jer tamo mogu da utiću na izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Za ove izvore je inače više prijavljenih za glasanje iz inostranstva nego ranije, ali je isto tako više nepravilno popunjenih obrazaca – kaže Prodanović za Srpskainfo.

(Srpska Info)

Dental Studio Prijedor