Početna BiH Digitalizacija arhive FZO koštaće do pola miliona KM

Digitalizacija arhive FZO koštaće do pola miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske ide u digitalizaciju arhive koja bi trebala da ih košta do pola miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Za posao digitalizacije arhivske građe za potrebe direkcije FZO i filijale Banjaluka sa odabranim ponuđačem zaključiće se Okvirni sporazum na period od 12 mjeseci, a procijenjena vrijednost nabavke je 427.000 KM bez PDV-a, odnosno 499.590 KM sa uračunatim porezom.

Usluga digitalizacije arhivske građe podrazumijeva registarsko sređivanja arhivske građe, skeniranje, mikrofilmovanje i indeksiranje dokumentacije, te isporuka softvera za digitalno arhiviranje.

„Cilj je optimizacija procesa upravljanja dokumentacijom, te smanjenje rizika od njenog oštećenja“, naveli su u FZO.

Dodali su da je riječ o tri miliona stranica koje treba skenirati, više od dva miliona metapodataka koje treba indeksirati, oko 400 hiljada stranica za koje je potrebno mikrofilmovanje u dva primjerka. Tu je i posao registratorskog sređivanja sa odabiranjem dokumenata, softver i obuka šest radnika.

„Pored standardne poslovne dokumentacije, dokumentaciju čine i različiti tipovi dokumenata koji spadaju u tehničku dokumentaciju. Dokumentacija se mora detaljno popisati, evidentirati, arhiviski obraditi, klasifikovati i uskladiti sa postojećim aktima FZO.“, dodali su u FZO.

Papirnoj dokumentaciji je potrebna tehnička priprema prije procesa digitalizacije i mikrofilmovanja.

„Zbog specifičnosti metapodataka i radi provjere sadržaja registratorskih jedinica, postupak zahtjeva uporedo registratorsko sređivanje i digitalizaciju. Da bi digitalizovana dokumentacija mogla da se pretražuje neophodno je „ručno“ opisati digitalizovanu dokumentaciju metapodacima koji predstavljaju osnov za pretraživanje“, istakli su.

Usluge digitalizacije dokumentacije moraju se vršiti na profesionalnoj opremi renomiranih proizvođača, u prostorijama FZO u Banjaluci.

Odabrani ponuđač mora da isporuči i web baziranu aplikaciju, prema potrebama FZO, kojom će biti moguće pronaći bilo koji spis i prikazati ga.

Rok za sve je osam mjeseci od dana zaključenja ugovora.

capital