Početna BiH Detalji velike akcije SIPA-e koja je sprovedena širom BiH

Detalji velike akcije SIPA-e koja je sprovedena širom BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciji “Zlatni karat”, koja se po nalogu Tužilaštva BiH sprovodi širom BiH s ciljem presijecanja i sprečavanja krijumčarenja i plasiranja na ilegalnom tržištu proizvoda od plemenitih metala, zaplijenjena je veća količina nakita, tačnije proizvoda od plemenitih metala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
U saopćenju se precizira da u zajedničkoj akciji učestvuju pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), MUP-a Republike Srpske, FUP-a i Brčko distrikta, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te poreske uprave entiteta i Brčko distrikta.

U aktivnostima učestvuje više stotina policijskih službenika i inspektora poreskih uprava, a aktivnosti koordiniše postupajući tužilac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbe Suda BiH, policijske agencije vrše pretrese više desetina pravnih i fizičkih lica u svim krajevima BiH.

Nakon pretresa i hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Iz SIPA- je ranije saopćeno da je u operativnoj akciji uhapšeno sedam osoba zbog osnova sumnje da su umiješani u krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje necarinjenih predmeta od zlata i srebra.

Na 54 lokacije na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja u toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičeno lice.

cera - Detalji velike akcije SIPA-e koja je sprovedena širom BiH