Početna Region Detalji sudara vozova u Hrvatskoj: Putnički voz udario u teretni, na semaforu...

Detalji sudara vozova u Hrvatskoj: Putnički voz udario u teretni, na semaforu bilo crveno

Hrvatski mediji objavili su i dnevne fotografije mjesta sudara dva voza kod Novske, a kako trenutno izgleda lokacija na kojoj se vrši uviđaj snimljena je i iz zraka.

Prema posljednjim informacijama, poginule su tri osobe koje su hrvatski državljani, a među kojima su i mašinovođa i kondukter. Povrijeđeno je 11 osoba, od koje su dvije u težem stanju, ali nisu životno ugroženi. Većina povrijeđenih su migranti i oni su bili skriveni u teretnom vozu. Riječ je o državljanima Irana.

Do nesreće je došlo nakon što je teretni voz stao na relaciji Vinkovci – Novska jer je došlo do kvara. Zbog toga je na semaforu bilo crveno svjetlo, međutim mašinovođa iz putničkog voza je brzinom od 100 kilometara na sat prošao kroz crveno i udario u teretni voz.

Od siline udara se jedan vagon skroz prevrnuo. Od sinoć traje akcija spašavanja, a uviđaj je počeo jutros. Kako pišu hrvatski mediji, mjesto nesreće obuhvata veliki prostor i policija ga osigurava tokom obavljanja uviđaja.

Na terenu su cijelu noć bile hitne dežurne službe, kao i premijer Andrej Plenković, koji je rekao da se radi o nesreći “kakvu ljudi dosad nisu vidjeli”.

Osim njega, o sudaru se oglasio i predsjednik države Zoran Milanović, a šef hrvatskih Željeznica Željko Ukić je poručio da je voz bio star 40 godina, ali pouzdan.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu kazala je da će kompletan izvještaj o nesreći biti objavljen nakon uviđaja.