Početna Crna hronika Detalji nesreće u Dubici: Električara udarila struja od 20 kilovolti

Detalji nesreće u Dubici: Električara udarila struja od 20 kilovolti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radnik “Elektroprenosa BiH” Branislav Radaković (49) iz Kozarske Dubice teško je povrijeđen od strujnog udara napona od 20 kilovolti dok je pregledao srednjonaponsko postrojenje zbog kvara, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Nesreća se desila u subotu oko 1.10 časova u objektu elektropostrojenja u Kozarskoj Dubici. Radaković je zadobio teške opekotine po tijelu i nakon ukazane pomoći u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici transportovan je u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Nalazi se na Odjeljenju intenzivne njege i priključen je na aparat za disanje. Izvor blizak istrazi rekao je da se nesreća desila dok je u elektropostrojenju pokušavao da uključi napon na mreži koja je iskočila. Nezvanično saznajemo da je strujni udar bio toliko jak da je baterijska lampa koju je nosio Radaković skoro sva istopljena.

Vršilac dužnosti direktora Operativnog područja Banjaluka “Elektroprenosa BiH” Srđan Mazalica potvrdio je za “Glas Srpske” da je do nesreće došlo dok je radnik vršio pregled trafo-ćelije koja napaja 20-kilovoltnu sekciju koja je ostala bez napona usljed kvara na dijelu postrojenja.

– Iz nama nepoznatih razloga radnik je vjerovatno došao u kontakt sa 20-kilovoltnim naponom, a električni luk je izazvao teške opekotine – pojasnio je Mazalica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istakao je da će “Elektroprenos BiH” sarađivati sa istražiocima kako bi se utvrdilo šta se desilo.

– Prema proceduri, svakako ćemo formirati komisiju koja će pripremiti izvještaj o tom događaju. Od početka smo u toku i sarađujemo sa policijom i inspektorima zaštite od požara i zaštite na radu, koji rade prema nalogu tužioca – kazao je Mazalica.

Nezvanično saznajemo da je Radaković kobne noći otišao do postrojenja sa još dvije osobe. U trenutku nesreće bio je sam u postrojenju, tako da oni nisu vidjeli šta se desilo.

Policijska uprava Prijedor, navodeći inicijale, saopštila je da je u toku utvrđivanje okolnosti koje su dovele do nesreće u kojoj je povrijeđen Radaković. Istakli su da je o svemu obaviješteno Okružno tužilaštvo u Prijedoru koje rukovodi istragom.

– Ispitaćemo sve okolnosti i činjenice koje prikupimo kako bi se utvrdilo kako je i zašto došlo do nesreće, te eventualno da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela – rekli su u tužilaštvu ne navodeći više detalja.

UKC Republike Srpske

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, navodeći inicijale, saopštili su da je Branislav Radaković zadobio teške opekotine koje su zahvatile 25 odsto tijela.

– Pacijent B. R. je priključen na aparat za mehaničku ventilaciju i sve dalje prognoze su krajnje neizvjesne – saopštili su iz UKC-a RS. Dodali su da je pacijent smješten u Kliniku za anesteziju i intenzivno liječenje.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila