Početna Crna hronika Detalji akcije “Svodna”: Inspektor iz Prijedora “pao” sa označenim novčanicama

Detalji akcije “Svodna”: Inspektor iz Prijedora “pao” sa označenim novčanicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektor Poreske uprave Republike Srpske Nemanja Barović iz Prijedora uhapšen je danas u policijskoj akciji “Svodna” zbog sumnje da je od jednog privrednika uzeo mito od 5.000 KM, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Prema našim informacijama on je uhapšen u svojoj kancelariji nakon što je primio označeni novac. Akciju su izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Izvor blizak istrazi kazao je da je mito tražio od jednog privrednika s područja Prijedora da bi tokom kontrole progledao kroz prste na uočene poslovne nepravilnosti i da mu ne bi napisao kaznu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

–  Nakon  prijave da inspektor traži mito organizovano je njegovo praćenje, a pomenuti privrednik je inspektoru u kancelariju odnio označeni novac. Kada je uzeo pare reagovali su prikriveni istražioci i uhapsili Barovića. Identitet osobe od koje je uzeo mito nećemo otkrivati radi zaštite istrage – kazao je izvor blizak istrazi.

Iz MUP-a RS navodeći inicijale osumnjičenog, saopštili su da Barovića terete za krivično djelo primanje mita.

– N. B. je uhapšen u akciji “Svodna” koja je usmjerena na suzbijanje koruptivnih krivičnih djela u Srpskoj. Prilikom hapšenja kod osumnjičenog je pronađen novac i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku – kazala je portparol MUP RS Mirna Miljanović ne navodeći druge detalje.

Pojasnila je da su tokom akcije pretresene službene i privatne stambene prostorije koje koristi N. B.  u Prijedoru.

– Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni će biti predat  Republičkom tužilaštvu – istakla je Miljanovićeva.

Barović je nekada bio direktor Poreske uprave Područnog centra Prijedor. Bio je ranije povezivan s aferom nestanka dijela zaplijenjene robe iz  trgovine “Astra-E” u Prijedoru, koja nije prodata na tri javne aukcije tokom 2014. godine. Radilo se  o 2.422 para obuće vrijedna 178.877 KM koje su inspektori Poreske uprave trebalo da predaju Crvenom krstu, ali su neki od njih navodno uzeli sebi određeni broj cipela. Vlasnik pomenute firme Ekrem Jakupović je medijima kazao da mu je tu informaciju otkrio radnik područnog centra Poreske uprave u Prijedoru. Prema njegovim riječima poreski inspektori su po naredbi Barovića uzimali obuću koja im je odgovarala i nosili u svoja vozila. Tada je istakao da je na taj način ukradeno oko 500 pari cipela.

Disciplinski

Poreska uprava Republike Srpske saopštila je da će nakon dobijanja zvaničnih informacija o hapšenju inspektora Područnog centra Poreske uprave u Prijedoru pokrenuti disciplinski postupak protiv njega.

– Poreska uprava RS podržava aktivnosti policije i tužilaštva na suzbijanju korupcije i kriminala. Jedan od strateških ciljeva u radu Poreske uprave, pored borbe protiv sive ekonomije, jeste i podrška  u suzbijanju korupcije i kriminala tako da smo odlučni da iz svojih redova odstranimo sve one koji su skloni činjenju krivičnih djela i koji ih čine – saopštila je Poreska uprava RS.

Dodali su da pozivaju sve građane da prijave svaki oblik koruptivnog ponašanja službenika Poreske uprave RS.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila