Početna BiH Desetočlana porodica treba pomoć

Desetočlana porodica treba pomoć

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Destočlana porodica Fafulović živi u sanskom selu Podlug u vrlo teškim ekonomskim uslovima i bez ikakvih izvora prihoda.

Almir Fafulović i njegova supruga Anita u Sanski Most su došli prije nešto više od godinu dana iz okoline Travnika u potrazi za poslom i boljim životom.

Osim supružnika, porodicu čine njihove tri kćerke sa četvoro male djece te maloljetni sin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Almir kaže kako su sve kćerke prošle kroz neuspjele brakove i sada je sva briga o njima i unucima pala na njega.

Tokom preostalog dijela godine supružnici rade teške fizičke poslove, poput cijepanja i unošenja drveta za ogrev, kosidbe trave ili uređivanja živica.

Poznanici i komšije kažu kako su vrijedni i za njih imaju samo riječi hvale. Međutim, kako kažu, zimi nema posla pa se ne može ni zaraditi, a trenutno čitava porodica živi u teškoj neimaštini, s nedovoljno hrane i drugih potrepština.

“Došlo nam je do grla, jer u drugačijem slučaju pomoć ne bih tražio. Sposoban sam da zaradim, ali ovo je period kada nema posla, a djeci treba hrana. Ni drveta za ogrev nemamo dovoljno, u svemu oskudijevamo. Kada bismo prebrodili ovaj težak period sve bi bilo mnogo lakše”, kaže Fafulović.

Njih desetoro stanuju u iznajmljenoj kući u Podlugu, čiji je vlasnik sada u Beogradu, te plaćaju mjesečnu kiriju i režije, a Almir kaže kako u rodnom kraju ne posjeduju nikakvu imovinu.

On pati od epilepsije, zbog čega nije u mogućnosti da pronađe neko stalno zaposlenje. Pored njega, jedino je supruga sposobna da privređuje, jer su kćerke okupirane brigom o maloj djeci. Fafulović kaže kako je, kada je počeo rat, pohađao peti razred, da je prekinuo i nikada okončao osmogodišnje obrazovanje.

Dodaje kako kod nadležnih institucija u Sanskom Mostu nisu registrovani. Ovoj porodici je trenutno najpotrebnija pomoć u hrani i odjeći, ali i ogrevu, kojeg nemaju dovoljno. U dvorištu drže kokoške i patke, ali sve je to nedovoljno za život, jer su potrebe desetočlane porodice zaista velike.

Svi koji žele da im pomognu da prebrode ovaj težak period mogu ih posjetiti u Podlugu na broju 107 ili više informacija mogu dobiti na telefon 060/327-8271.

Nezavisne