Desetine učesnika biciklističkog maratona “Bihać – Kozarac” stiglo je u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora gdje će odati počast za 16 prijedorskih žrtava ubijenih 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U Kamičanima će sutra biti klanjana kolektivna dženaza za još 16 žrtava zločina u Prijedoru i okolini 1992. godine.

Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina na području Prijedora i Kozarca krenula je u prijepodnevnim satima iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru Kamičani.

Žrtve koje će biti ukopane sutra nakon šehidske dženaze ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni na deset različitih lokacija.

Uglavnom se radi o grobnicama koje su otkrivene godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine godine kao što je grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Neke žrtve koje će sutra biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Najstarija žrtva koja će se ukopati jeste Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve će nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države – BiH, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Anadolija