Početna Svijet Delta soj se širi: Uveden lokdaun od tri nedjelje

Delta soj se širi: Uveden lokdaun od tri nedjelje

Australijske su vlasti u petak pozvale stanovnike Sidneja da ostanu kod kuće, upozorivši da bi se tronedjeljni lockdown mogao produžiti kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, dok taj grad bilježi najveći porast broja novozaraženih u ovoj godini .

Na ulicama Sidjena stotine policajaca kontrolišu provodi li se lockdown uveden kako bi se zaustavilo širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, kojom je sada zaraženo više od 400 osoba.

“Država Novi Južni Wales suočena je s najvećim izazovom od početka pandemije”, rekala je novinarima premijerka savezne države na jugoistoku Australije Gladys Berejiklian. “Trenutno se brojke ne kreću u pravom smjeru.”

“Molimo vas ne napuštajte domove. Ne izlazite, ako baš niste na to prisiljeni”, rekla je Berejiklian.

U petak su u Novom Južnom Walesu zabilježeno 44 nova slučaja, a samo dan prije bilo ih je 38. U bolnicama se trenutno liječe 43 osobe, a deset ih je na intenzivnoj njezi, od kojih četvero na respiratoru.

Vlasti će pooštriti mjere u Sidneju od petka naveče te će se stanovnici moći kretati u krugu od 10 kilometara, a u javnosti se na okupu neće smjeti naći više od dvije osobe.

Berejiklian je odbacila sve prijedloge “življenja s virusom”, s obzirom na slabu vakcinaciju u Australiji.

“Odlučimo li živjeti s virusom dok je stopa vakcinacijew 9 posto, hiljade i hiljade ljudi završavaće u bolnicama i umirati”, upozorila je.

“Molimo vas ne napuštajte domove. Ne izlazite, ako baš niste na to prisiljeni”, rekla je Berejiklian.

(Agencije)