Početna Prijedorski region Debate u ponoć u Trnopolju

Debate u ponoć u Trnopolju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 200 učesnika, među kojima su bili i omladinci mirovni aktivisti iz Njemačke, SAD, Poljske, Velike Britanije, te mladi migranti iz Pakistana, okupilo se sinoć na platou kod doma kulture u prijedorskom naselju Trnopolje.

Na manifestaciji “Noć u Trnopolju” učestvovali su i aktivisti iz Sarajeva, Banjaluke, Prijedora i Beograda, a oko ponoći su im se pridružili i članovi udruženja “Sedra”, koji su došli pješke iz Kozarca. Ovo udruženje okuplja porodice stradalih i Prijedorčane koji su u proteklom ratu bili zatočeni upravo u Trnopolju, na mjestu gdje se posljednjih godina, kao “živi spomenik”, okupljaju mirovni aktivisti.

Debate o migrantskoj krizi, tumačenju bliske prošlosti, značenju spomenika trajale su do dva sata ujutru, a najviše pažnje izazvalo je izlaganje njemačkog istoričara Nikolasa Mola, te potresna svjedočenja mladih Pakistanaca, koji su bježeći od bijede i nasilja, na putu već dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skup su organizovali Centar za mlade Kvart i Fondacija za izgradnju mira i kulturu sjećanja, uz podršku njemačke Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH.

(Blic)

ASHA prodaja vozila