Početna Region Danica se oglasila: Traže mi kaznu od 20.000 €‎ za pjesmu

Danica se oglasila: Traže mi kaznu od 20.000 €‎ za pjesmu

Pevačica etno i duhovne muzike Danica Crnogorčević oglasila se zbog haosa oko crnogorske himne “Oj, svijetla majska zoro” koju je ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici otpjevala 6. januara, na Badnje veče, a zbog čega mediji prenose da bi mogla platiti novčanu kaznu u iznosu do čak 20.000 eura.

“Meni je drago što se naš narod nakon svega ujedinio. Kada su me svi mediji pitali vezano za to, rekla sam da ne želim da dajem izjave. To su posljednji politički trzaji. Vidjeli su da njih nigdje nema i da gube konce. Ja tu himnu izvodim više od pet godina, a oni su se tek sada aktivirali. Ta numera je iz 1863. i 1864. godine. Postoje pisani arhivski tragovi, rukom pisani stihovi himne.

Nisam ništa izmislila, niti sam dodala strofe. Te strofe su postojale mnogo prije nas svih poručila je Danica, pa se osvrnula i na pisanja o novčanoj kazni.

“Tu cifru od 20.000 eura su napisali oni koji žele da naprave medijsku hajku. Ako mi bude stigla neka tužba, već se narod okupio da skuplja novac za mene, tako da se ja ne brinem. Nema šta tu ni da se plaća, jer oni nemaju dokaze za ono što tvrde. Oni znaju da postoje arhivski tragovi, to nije nepoznato”, poručila je pjevačica. 

Pjevačica je otpjevala nešto drugačiji tekst pjesme koji govori o prošlosti Srbije i Crne Gore, a u njenom izvođenju nije bilo uvredljivih djelova koji se tiču crnogorske nacije.

Jedan od stihova je “Jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu”. Crnogorski mediji naveli su da bi pjevačica mogla biti kažnjena novčanom kaznom do 20.000 eura, a SPC, kao organizator događaja, može prekršajno odgovarati kaznom od 1.000 do 20.000 eura. 

Danica Crnogorčević je, inače, supruga đakona Ivana Crnogorčevića, a mnogi govore da posjeduje najmoćniji glas Crne Gore.