Prijedorska gimnazija godinama ima problema s manjkom učenika. U susret junskom upisnom roku, danas su otvorili vrata maturantima četiri gradske osnovne škole i predstavili im smjerove koje nude.

Učenici devetih razreda uživali su u “Danu otvorenih vrata”. Iskoristili su priliku da nešto više saznaju o mogućnostima širokog obrazovanja koje pruža ova srednja škola, kao kvalitetnu podlogu za studiranje. Pored profesora, dobrodošlicu maturantima osnovnih škola poželjeli su učenici Gimnazije, koji su im priredili prigodan program. Svoju kreativnost pokazali su članovi školskih sekcija. Učenik drugog razreda, Aleksandar Jović, član je dramske sekcije, a za ovu priliku glumio je konobara. Ima i savjet za one neodlučne.

“Sa gimnazijom možete da izaberete bilo koji put, tako da kasnije ne dođete u ćorsokak što se tiče obrazovanja”, kaže Aleksandar.

Njegova vršnjakinja Teodora Kovačević ističe da se nije pokajala što je, po završetku osnovne škole, odabrala baš prijedorsku gimnaziju.

“Ovdje je potpuno drugačija atmosfera u odnosu na druge škole, drugačiji su ljudi i drugačiji je odnos prema učeniku i znanju”, rekla je Teodora.

Planom upisa, prijedorska gimnazija upisuje po dva odjeljenja Opšteg i Društveno-jezičkog smjera. Na inicijativu uprave ove škole, resorno ministarstvo je i ove godine odobrilo minimum od po 16 učenika u svakom odjeljenju, a ovu praksu su preuzele i druge gimnazije u Srpskoj.

“Želimo da razbijemo predrasude. Gimnazija nije ni toliko teška ni strašna. Po završetku ove škole, otvaraju se mnogi putevi. Svakome ko želi da nastavi školovanje, gimnazijsko znanje će umnogome pomoći u tome”, rekao je Veljko Janjetović, direktor Gimnazije.

Prijedorska gimnazija ima četiri smjera, ali zbog nedostatka interesovanja, već godinama ne upisuju učenike u Prirodno-matematički i Informatički smjer. Ovu školu pohađa 250 učenika, a nadaju se da će za narednu školsku godinu uspjeti upisati planirana četiri odjeljenja.