Dani meda u Prijedoru okupili uglavnom domaće izlagače

Bagremov, livadski, šumski med, polenov prah, propolis i rakija medovača samo su neki od proizvoda koji se mogu kupiti na Malom gradskom trgu. Ovogodišnja, 13. po redu manifestacija „Dani meda“ okupila je izlagače iz Prijedora, osam opština BiH i jednog izlagača iz Srbije.

Predrag Vujanović iz Kostajnice pčelarstvom se bavi preko 30 godina. Danas posjeduje pčelinjak sa 200 pčelinjih društava. Svake godine na „Danima meda“, predstavi svoje proizvode. -Ove godine smo izložili jednu širu paletu proizvoda, tu su osnovna podloga tri vrste meda, kestenov, bagremov i livadski med. Kada imate kvalitetan med, onda tu dolaze i ostali proizvodi koji se mogu uraditi na bazi meda – objašnjava Vujanović.

Na štandovima se  predstavilo 19 izlagača od kojih je 16 sa pčelinjim proizvodima  i tri  štanda lјekovitog bilјa. Ova godina, za razliku od prošlih, bila je izuzetno dobra za pčelare, kaže sekretar Udruženja pčelara „Prva pčela“, Nenad Babić.

-Prinos po košnici je zadovolјavajući. Za razliku od prethodne dvije godine, kada nije bilo meda, ja sam ove godine imao između 15 i 17 kila po košnici – rekao je Babić.

Gradska uprava Prijedor godinama pruža podršku domaćim pčelarima. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ponuda na Malom gradskom trgu govori da su pčele, ali i pčelari, napravili dobar posao.

-Ponuda pčelinjih proizvoda je kao jedna gradska apoteka sa prirodnim preparatima. Ovdje na trgu lјudi i građani koji prolaze mogu da izaberu šta im odgovara. Mislim da je ova razmjena dobrodošla na ovaj način gdje su lјudi u mogućnosti da se na prirodan način liječe – rekao je Đaković.

Cjena meda, u zavisnosti od vrste, košta oko 15 maraka po kilogramu, a manifestacija „Dani mada“, u organizacija Gradske uprave i Udruženja pčelara „Prva pčela“, traje do nedjelјe.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila