Početna BiH Danas protesti ispred OHR-a: “Nije vrijeme da šutimo i čekamo”

Danas protesti ispred OHR-a: “Nije vrijeme da šutimo i čekamo”

U Sarajevu će danas biti održani protesti građana protiv odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH. Protesti su zakazani večeras u 19 sati ispred zgrade OHR-a, a na njih su pozvali SDP, Demokratska fronta, Dervo Sejdić, Građanski savez, PDA i druge stranke.

“Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, kako sada stvari stoje, Visoki predstavnik ima namjeru u utorak nametnuti odluke kojima će proglasiti izmjene Ustava i Izbornog zakona. Nažalost, nakon opravdanog nezadovoljstva i prigovora iznesenih u javnosti od strane građana i velikog broja političkih stranaka na tada pripremljeni tekst odluka, danas niko sa sigurnošću ne može utvrditi šta će te izmjene sadržavati. Jednostavno nije vrijeme da šutimo i čekamo”, uputili su, između ostalog, u pozivu za protest iz SDP-a BiH.

Iz DF-a također su pozivali na proteste, gdje su istaknuli da neće dopustiti podjelu domovine.

“Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne proteste povodom namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH.

Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se sutra u 19 sati u što većem broju okupimo ispred OHR-a i pošaljemo jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva. Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i smije biti izgubljena”, naveli su iz DF-a.

Ranije je i Dervo Sejdić, također pozvao građane na ulice, ali i PDA iz koje smatraju da je ovo vrijeme da svi zajedno pokažu da će se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, uz poštivanje evropskih sudova i po mjeri svih, bez majoriziranja bilo koga i sa jednakim pravima prema svakom pojedincu u ovoj zemlji.

Podsjetimo, visoki predstavnik BiH u utorak bi trebao da donese odluku o izmenama Izbornog zakona BiH i Ustava federacije BiH. OVDJE pročitajte sadržaj nacrta mjera za FBiH.