Predizborna kampanja za Opće izbore, koji se u našoj zemlji održavaju 2. oktobra završava večeras, a sutra u 7 sati nastupa izborna šutnja.
Što se tiče same predizborne kampanje, ove godine nije bilo značajnijih “okršaja”, a opći dojam je da su skoro svi bili prilično oprezni u izjavama i nastupima.

Najzanimljivije je, očekivano, bilo u kampanji za člana Predsjedništva BiH i to kada su u pitanju kandidati iz reda bošnjačkog naroda, gdje učestvuju Bakir Izetbegović (SDA), Denis Bećirović (zajednički kandidat opozicije) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

Uslijedilo je nekoliko zajedničkih gostovanja kandidata, prvo na N1 gdje se Izetbegović nije pojavio, pa je Bećirović napustio studio ostavivši Hadžikadića samog. Nakon toga uslijedilo je sučeljavanje svih troje kandidata na FTV-u, a potom su se na BHT-u “sučelili” samo Hadžikadić i Bećirović.

Što se tiče RS-a, glavni okršaj se vodio na relaciji Milorad Dodik (SNSD) i opozicija. Neizvjesna je bitka između njega i Jelene Trivić (PDP) za poziciju predsjednika RS-a. Iako sučeljavanja i zajedničkih gostovanja nije bilo, na društvenim mrežama se vodila velika “bitka” između njih dvoje, a sve je “začinjeno” međusobnim optužbama.

I ova kampanja, kao prethodne obilovala je međusobnim prozivkama kandidata i stranaka, građanima se obećavalo neko bolje sutra samo da građani glasaju baš za njih. Obećavali su neka nova radna mjesta i rad na boljoj BiH kako bi smanjili odlazak mladih iz države.