Početna BiH Danas izbor potpredsjednika Narodne skupštine RS-a

Danas izbor potpredsjednika Narodne skupštine RS-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborom potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas će biti nastavljena prva redovna sjednica te zakonodavne institucije.

Po Poslovniku, po jedan potpredsjednik bit će iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, te najbrojnije opozicione stranke u Narodnoj skupštini RS-a, a četvrti može biti izabran po dogovoru stranaka vladajuće koalicije.

SNSD je i za novi saziv parlamenta predložio Željku Stojičić za potpredsjednicu iz hrvatskog naroda, a za očekivati je da iz bošnjačkog naroda potpredsjednik i u naredne četiri godine bude Senad Bratić iz koalicije Zajedno za BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku ove bit će održana i prva posebna sjednica Narodne skupštine RS-a.

Na predloženom dnevnom redu je izbor pet delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i izbor 28 delegata u Vijeće naroda RS-a.

Poslanici bi trebalo da glasaju i o imenovanju generalnog sekretara te radnih tijela Narodne skupštine RS-a, kao i Prijedlogu zakona o republičkoj upravi – po hitnom postupku.

U Vladi RS-a bit će formirana četiri nova ministarstva, privrede i preduzetništva, energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo te za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Prijedlogom zakona o republičkoj upravi, predviđeno je da se kao samostalna republička upravna organizacija osnuje Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom.

ASHA prodaja vozila