Danas izbor potpredsjednika Narodne skupštine RS-a

Izborom potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas će biti nastavljena prva redovna sjednica te zakonodavne institucije.

Po Poslovniku, po jedan potpredsjednik bit će iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, te najbrojnije opozicione stranke u Narodnoj skupštini RS-a, a četvrti može biti izabran po dogovoru stranaka vladajuće koalicije.

SNSD je i za novi saziv parlamenta predložio Željku Stojičić za potpredsjednicu iz hrvatskog naroda, a za očekivati je da iz bošnjačkog naroda potpredsjednik i u naredne četiri godine bude Senad Bratić iz koalicije Zajedno za BiH.

Po završetku ove bit će održana i prva posebna sjednica Narodne skupštine RS-a.

Na predloženom dnevnom redu je izbor pet delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i izbor 28 delegata u Vijeće naroda RS-a.

Poslanici bi trebalo da glasaju i o imenovanju generalnog sekretara te radnih tijela Narodne skupštine RS-a, kao i Prijedlogu zakona o republičkoj upravi – po hitnom postupku.

U Vladi RS-a bit će formirana četiri nova ministarstva, privrede i preduzetništva, energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo te za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Prijedlogom zakona o republičkoj upravi, predviđeno je da se kao samostalna republička upravna organizacija osnuje Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila