Početna Prijedorski region Dan sjećanja i dženaza za šehide Prijedora 20. jula u Kamičanima

Dan sjećanja i dženaza za šehide Prijedora 20. jula u Kamičanima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U amfiteatru Medžlisa Islamske zajednice Prijedor u Prijedoru je organizovana press konferencija organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, dana koji se obilježava kao dan progona, masovnih ubistava i najgorih oblika ratnih zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom grada Prijedora. U ponedjeljak, 20.7.2020. na platou memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, bit će klanjana dženaza namaz za 6 nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca. Kako ističu iz organizacionog odbora, vjerski program povodom dženaze uz prisustvo najviših zvaničnika države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice će početi u 12 sati, a dženaza-namaz će biti klanjana nakon podne-namaza na istom mjestu.

Predsjednik organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je pored brojnih tehničkih detalja koje se tiču obilježavanja 20. jula istakao značaj da se kroz cijelu godinu govori o ratnim zločinima u Prijedoru i da kada bi u jednoj rečenici trebali nekome opisati šta se desilo u Prijedoru 1992. godine to bi bilo da je Prijedor Srebrenica 1992. godine.

„Islamska zajednica će raditi na afirmaciji kulture sjećanja i stalno podsticati da se pravda mora zadovoljiti, te kroz razne projekte i programske sadržaje tražiti istinu i pravdu kroz istinu i pravdu afirmirati pomirenje, suživot i toleranciju među svim narodima u Bosni i Hercegovini. Isamska zajednica. Islamska zajednica daje punu podršku Institutu za traženje nestalih i poziva sve nadležne institucije i pojedince da udruže snage kako bi se svi nestali pronašli i dostojanstveno ukopali“ – naglasio je muftija Kudić spominjući detalje same organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ekshumacijama i žrtvama je govorio dr. Mujo Begić, šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu. On je istakao da se traga za velikim brojem nevino ubijenih ljudi.

„Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, pronađeni u 73 masovne grobnice (primarnih i sekundarnih), na području 10 opština i tri države. Ove godine ćemo ukopati šest žrtava. Njih pet je pronađeno u masovnoj grobnici Korićanske stijene, a šesta žrtva je pronađena na lokalitetu Jablanica – Prosara, područje koje pripada općini Bosanska Gradiška. Ove godine smo planirali dženazu klanjati i ukopati preko trideset žrtava, ali zbog pandemije i nemogućnost dolaska velikog broja porodica iz inostranstva, njih će biti ove godine šest.Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je imala 19 godina kada je ubijena.“ – poručio je dr. Begić.

Tužna povorka sa tabutima kreće iz identifikacionog centra „Šejkovača“ iz Sanskog Mosta u nedjelju, 19. jula u 17 sati. Na tom putu će se zaustaviti na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu gdje će se sa mosta baciti cvjetovi u rijeku Sanu. Planirano je da povorka stigne na memorijalni centar „Kamičani“ u Kozarcu do 19 sati.

„Dan prije dženaze, a po dolasku šehida na plato memorijalnog centra u Kamičanima, predviđeno je da se za šehide lijeve obale Sane prouči tevhid prije akšam-namaza, a sat vremena prije jacija-namaza na musalli memorijalnog centra bit će proučen Jasin i dova šehidima Prijedora. Sigurnosna situacija je na najvećem nivou, a epidemiološke mjere će se u cjelosti poštovati i organizatori su pripremili dezinfekciona sredstva i maske, te kod rasporeda sjedenja planirali socijalnu distancu, što je propisano od strane nadležnih državnih organa i predviđeno instrukcijama Islamske zajednice. “ – ističe Husein-ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor.

Prethodnih godina dženaza ubijenim žrtvama Prijedora je klanjana u jutarnjim satima. Od ove godine, odlukom Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, dženaze će se klanjati nakon podne namaza u memorijalnom centru „Kamičani“ u Kozarcu, a namazu će prethoditi vjerski program koji se sastoji od učenja Kur’ana i kulturno-vjerskog dijela koji je specifičan za ovakvu vrstu dženaza.

„Brojne domaće i međunarodne delegacije koje su prethodnih godina prisustvovale programu na 20. juli ove godine zbog pandemije će prisustvovati u ograničenom kapacitetu. Vjerski program počinje u 12 sati, a obredoslovni dio (podne i dženaza namaz) će predvoditi naš vrhovni poglavar reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović u prisustvu muftija, glavnih imama i imama. Zahvalan sam svima koji na bilo koji način daju svoj doprinos u afirmaciji ovog događaja, pogotovo muftiji bihaćkom i reisu-l-ulemi koji su digli epitet ovog događaja na najveći nivo.  “ – naglašava hafiz mr. Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac.

Ovim povodom će u Kamičanima biti otvorena izložba fotografija satova pronađenih tokom ekshumacije žrtava iz masovnih grobnica, a pod nazivom „Kad je vrijeme stalo“ autora dr. Muje Begića. Organizacioni odbor je za ovu godinu planirao niz sadržaja ovim povodom, ali zbog pandemije koronavirusa bili su primorani odustati i zadovoljiti se samo onim neophodnim sadržajima.

Televizija Unsko-sanskog kantona će uživo prenositi program od 12 sati, a njen signal će preuzeti veliki broj televizijskih kuća iz Bosne i Hercegovine.

 

ASHA prodaja vozila