Početna Pozitivne priče Da li je upravo pronađen lijek za Covid-19

Da li je upravo pronađen lijek za Covid-19

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dionice kompanije “Gilead Science” skočile su za više od 16 posto u četvrtak tokom poslijepodnevne trgovine, nakon što su procurili detalji usko promatranog kliničkog ispitivanja antivirusnog lijeka Remdesivir, koje je dalo veoma obećavajuće rezultate u liječenju Covid-19.

Treća faza ispitivanja na Univerzitetu u Chicagu otkrila je da se većina pacijenata “brzo oporavila od visoke temperature i respiratornih simptoma te su otpušteni za manje od sedam dana”, izvijestila je zdravstvena publikacija STAT News.

– Najbolja vijest je da je većina naših pacijenata već otpuštena, što je sjajno. Podlegla su samo dva pacijenta – rekla je stručnjakinja za infektivne bolesti Univerziteta u Chicagu Kathleen Mullane.

Kompanija “Gilead Science” nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Univerzitet u Chicagu regrutovao je 125 pacijenata s virusom u dva “Gileadova” klinička ispitivanja, od kojih je 113 bilo teško bolesno. “Gilead” namjerava uključiti 4.000 ljudi u svoja ispitivanja.

Ne postoje dokazane terapije za liječenje Covid-19, koji je zarazio više od 2,1 miliona širom svijeta i ubio ih najmanje 142.148 do četvrtka navečer.

Američki zdravstveni dužnosnici kažu da će za proizvodnju cjepiva za sprečavanje Covid-19 trebati najmanje 12 do 18 mjeseci, pa će pronalaženje učinkovitog lijeka biti presudno.

ASHA prodaja vozila