Početna BiH Cvijanović o broju zaraženih: Ako bude potrebno pooštrićemo mjere

Cvijanović o broju zaraženih: Ako bude potrebno pooštrićemo mjere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u intervjuu Srni da se epidemiološka situacija u Srpskoj usložnila, ali da će se pratiti trendovi i slušati struka kada je riječ o daljim koracima.

– Pratićemo trendove, ali sigurno da je se situacija usložnila. Sad kad je trebalo da se broj zaraženih smanjuje, on raste već nekoliko prethodnih dana i to jeste zabrinjavajuće. Već smo skoro dva mjeseca u posebnom režimu i nije bilo očekivano da se to desi. Osim toga, mi smo svih tih sedmica do prije par dana mogli biti sasvim zadovoljni situacijom koja je bila pod kontrolom, ali sad imamo pokazatelje koji nisu ohrabrujući – istakla je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da će, ako bude neophodno, morati ponovo da se pooštre neke mjere, iako se krenulo u postepenu relaksaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje s čim se može dovesti u vezu neočekivani rast zaraženih u devetoj sedmici epidemije i u čemu se pogriješilo, predsjednik Republike je ocijenila da ne postoji drugo objašenje osim da je tom pogoršanju doprinijelo nedovoljno poštovanje mjera.

– Ili, bolje rečeno, uprkos tome što smo preduzeli sve da se spriječi širenje virusa, to se ipak desilo, a ne bi se desilo da nivo kontakata nije bio veći od dozvoljenog. Treba reći da je ogromna većina građana bila na visini zadatka, ali je bilo i onih koji su to ugrozili jer je bilo okupljanja, nepridržavanja distance, bilo je i onih koji nisu nosili zaštitne maske ili su ih nosili kao ukras ispod brade – istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je konstatovala da kao rezultat takvih ponašanja Republika Srpska danas, dva mjeseca nakon što je detektovan prvi slučaj zaraze, ima ovakav rast zaraženih i dosta pacijenata u teškom stanju.

(Srna)

foto: srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila