Početna Svijet Čuvena slika Marilyn Monroe prodata za čak 195 miliona dolara

Čuvena slika Marilyn Monroe prodata za čak 195 miliona dolara

Čuvena slika Marilyn Monroe autora Andyja Warhola prodata je na aukciji za 195 miliona dolara, što je čini najskupljim američkim umjetničkim djelom iz 20. vijeka.

Sliku “Shot Sage Blue Marilyn” naslikao je Warhol 1964. godine koristeći poznatu fotografiju kao inspiraciju, a iznos od 195 miliona dolara je najveći ikad plaćen za jedno američko umjetničko djelo.

Uoči aukcije, iz aukcijske kuće Christie's je rečeno da je slika “jedna od najrijeđih i najtranscendentnijih slika koje postoje”. Aukcija je završena prodajnom cijenom od 170 miliona dolara, koja je porasla na 195 miliona uz poreze i naknade.

Prethodna rekordna cijena jednog američkog umjetničkog djela bila je 110,5 miliona dolara za sliku lobanje koju je 1982. godine napravio Warholov prijatelj, a ponekad i konkurent, Jean-Michael Basquiat.

Konačna cijena također obara prethodni rekord za umjetničko djelo iz 20. stoljeća, postavljen 2015. kada je slika Pabla Picassa iz 1955. – Les Femmes d'Alger (Verzija O) – prodata za 179,4 miliona dolara, uključujući naknade.

U martu je George Frei, predsjednik odbora Fondacije Thomas i Doris Amman, rekao da slika Monroe “svjedoči o njenoj nesmanjenoj vizuelnoj moći u novom milenijumu”.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

“Žena Marilyn je otišla. Užasne okolnosti njenog života i smrti su zaboravljene. Ostaje samo zagonetni osmijeh koji je povezuje sa još jednim misterioznim osmijehom ugledne dame, Mona Lisom”, rekao je Frei.

Bloomberg je izvjestio kako je sliku kupio američki trgovac umjetninama Larry Gagosian, koji posjeduje lanac umjetničkih galerija.

Prema Christie'su, sav prihod od prodaje ići će švicarskoj Fondaciji Thomas and Doris Ammann Cirih, koja radi na uspostavljanju zdravstvenih i obrazovnih programa za djecu širom svijeta.

Aukcija u ponedjeljak je prva u nizu velikih aukcija umjetnina koje su planirale čuvene aukcijske kuće Christie's i Sotheby's u naredne dvije sedmice, a koje dolaze nakon perioda pandemije.

Philip Hoffman, osnivač savjetodavne kompanije Fine Art Group sa sjedištem u New Yorku, rekao je za New York Times da postoji “ogromna količina potražnje za umjetnošću”.

“Svi su čekali pravi trenutak. I došao je pravi trenutak”, izjavio je.