Početna Prijedorski region CRVENI KRST: PAKETI ZA NAJSTARIJE SUGRAĐANE

CRVENI KRST: PAKETI ZA NAJSTARIJE SUGRAĐANE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Prijedoru je obilježen 1. oktobar, Međunarodni dan starijih osoba. Tim povodom predstavnici Gradske organizacije Crvenog krsta posjetili su Stanu Stanišić u Novoj Orlovači, Duška Ćosića u Donjoj Puharskoj i Esmu Selimović, mještanku naselja Urije. Uručili su im pakete sа osnovnim prehrambenim i higijenskim potrepštinama i time im pokazali da nisu zaboravljeni. Stana posljednje dvije godine, nakon smrti sina, živi sama. Teško joj je, mada kad god zatreba, u pomoć priskoči unuk Bojan. Kako kaže, zahvalna je predstavnicima Crvenog krsta na posjeti. Obradovala se društvu, jer većinu vremena zbog bolesti provodi u kući.

– Puno mi znači njihova pomoć. Zoran Veselinović često dođe kod mene, donese što treba i to mi mnogo znači. Dvije godine sam sama, otkako sam ostala bez sina. Samo sjedim i plačem. Teško mi je – priča tužno baka Stana. Kaže da više ne može ni do trgovine.

– Trebala sam ići na operaciju kuka, ali ne smijem, pa sam to odložila. Teška je starost, ne mogu hodati, ne mogu raditi, ne mogu ništa – kaže ova 83- godišnja starica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Veselinović, sekretar GO Crvenog krsta Prijedor, podsjeća da se Dan starijih osoba ove godine obilježava pod motom „ Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj“. To znači da briga o starima treba biti usmjerena na jačanje svijesti o njihovom doprinosu društvu i načinima na kojim se taj doprinos može poduprijeti.

– Ujedinjene nacije su donošenjem ove rezolucije htjele da probude svijest kod stanovništva o zdravom starenju, a one koji to mogu da potaknu da povedu računa o ovim generacijama. Mnogi od nas doći će u treću životnu dob kada će se morati, bez obzira na finansije koje imaju, osloniti na tuđu pomoć. Nekad je to samo odlazak do trgovine – kaže Veselinović.

Naglašava da, pored ovog aspekta obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, vode računa o tome da im uruče konkretnu pomoć, poput paketa koje su im donijeli. U Crvenom krstu ovaj dan obilježavaju posljednjih 30 godina. U narednih nekoliko dana planiraju da obiđu još nekoliko domaćinstva u kojima žive stara i iznemogla lica.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila