Početna Region Crnogorski premijer Marković: Ne treba nam šešeljizacija crnogorskog parlamenta

Crnogorski premijer Marković: Ne treba nam šešeljizacija crnogorskog parlamenta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Crne Gore Duško Marković ocijenio je da su incidenti u Skupštini Crne Gore tokom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti neodgovoran čin prema građanima, navodeći da ne očekuje radikalizaciju situacije i da će vlasti obezbijediti da u zemlji sve funkcioniše.

Crnogorski parlament usvojio je rano jutros, oko 2.30, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, glasovima poslanika vladajuće većine i Socijaldemokratske partije (SDP)

Marković je izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, neodgovornog odnosa Demokratskog fronta prema parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujem da današnja Crna Gora, Crna Gora u 21. vijeku ne treba ovakvo političko ponašanje i djelovanje u crnogorskom parlamentu. Ne treba nam šešeljizacija crnogorskog parlamenta. Treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje, a nivo razumijevanja veći”, rekao je Marković novinarima nakon usvajanja zakona.

Marković je ocijenio da je Vlada tokom cjelodnevne rasprave u parlamentu pokazala sposobnost da obezbijedi kvalitetan dijalog o jednom osjetljivom, ali i važnom pitanju.

“Svjedoci ste da sam u okviru toga dijaloga pokušavao pronaći tačke spajanja u okviru naših razlika, da sam u toku zasjedanja prihvatio inicijativu da se sretnem sa mitropolitom crnogorsko-primorskim – dva sata sam razgovarao s mitropolitom, ne prvi put, ali danas ovim povodom direktno. Sučelili smo argumente jedna i druga strana i nastavili rad u parlamentu. Vidjeli ste da su prijedlozi koji su dolazili od političke grupacije Demokratskog fronta bili ucjena – uzmite ili ostavite”, rekao je Marković.

On je naveo da su zakon i rješenja u njemu dobro svih građana i vjernika, kao i ateista i dodao da će zakon osnažiti društvo u kojem će sva prava imati vjernici, ali da ta prava ne mogu ugrožavati prava drugih.

Marković je poručio građanima Crne Gore da je država sposobna da obezbijedi mir i stabilnost i kada se dešavaju situacije poput one u parlamentu i zahvalio ogromnom broju građana za kontinuiranu podršku koju je dobijao tokom rasprave.

Na pitanje novinara da li može biti nemira, predsjednik Vlade je rekao da ne vjeruje u to.

“Vi znate da građani nisu izašli samostalno i da taj izlazak građana nije njihov odgovor na ono što se dešavalo u parlamentu nego na poziv jasan, direktan poziv lidera Demokratskog fronta da se izađe na ulicu i da se na taj način izvrši pritisak na poslanike u parlamentu da ne glasa za ovaj zakon, na Vladu da povuče zakon”, rekao je Marković.

Nakon što je usvojen zakon u načelu i nakon što je odbijen prvi amandman DF-a, sjednica parlamenta je prekinuta zbog incidenta do koga je došlo kada je poslanik DF-a nasrnuo na predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i razbio kutiju s mikrofonom.

Nakon toga u salu je ušlo obezbjeđenje sa gas maskama na licu, a zatim je uslijedila svađa tokom koje je poslanik DF-a Milun Zogović flašom pogodio poslanika SDP Ranka Krivokapića, a jedan od poslanika te stranke pokušao da aktivira petardu ili suzavac.

Svi poslanici su uhapšeni i u dva policijska automobila prebačeni u Centar za bezbjednost.

Sjednica je nastavljena, a predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekao je da je poslanicima DF-a izrekao mjeru udaljenja sa sjednice koja važi narednih 15 dana.

Kako se navodi, osim 18 poslanika DF-a uhapšene su još četiri osobe.

(Tanjug)

ASHA prodaja vozila