Početna Kolumne Črčkarije: Nisam bila tu kad je cvjetao…

Črčkarije: Nisam bila tu kad je cvjetao…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam bila tu kad je cvjetao…
U najljepšem periodu njegovog života, oko njega su letjeli neki drugi leptirići. Šareniji, raznobojniji, veseliji… Uživao je u dodirima njihovih nožica i krila. Uživao u nježnosti i šarenilu.
Ja sam bila samo jedna u moru tratinčica koja ga je gledala i divila se njegovoj ljepoti. Ni krila da poletim, ni boja da ih prospem. Samo bjelina. Latice kojima sam se divila njegovoj visini, snazi, bojama… Bodljama koje izgledaju opasno a u stvari su savitljive, ne bodu i dozvoljavaju prolaz do ljubičaste, rascvjetale duše. Do srži. Onome koga on odabere. Onome kome on to dozvoli.
Nejaka da se borim, bitku da budem dio njegove mladosti sam izgubila.
Okrećući glavu ka suncu, nakratko sam ga izgubila iz vida.
Sreli smo se ponovo. Dosta zreliji. Moj čičak i ja. Moje latice nisu više bile onako bijele. Iskrzane su i nepotpune. Šibao ih vjetar. Sapirala kiša. On i dalje visok i ponosan. Zreliji. Grublji. Jači i nepristupačniji. Meni jednako drag. Jednako privlačan.
Koristila sam pravac vjetra da mu se približim. Privijala se uz stabljiku i milovala je svojim laticama. Nije isti dodir kao dodir krila leptira, ali je moj. Najbolji koji je tratinčica mogla da pokloni.
Milovala sam stabljiku, listove, rasla i izvijala se oko njega. Posljednjim atomima snage… Nije odgovarao.
Zaspala sam jedno veče naslonjena na peteljku. Umorna, prazna, željna njegove ljubavi i nježnosti. Željna milovanja. Vjerovala sam da, iako nema tragova nekadašnjih boja, iako je postao grub i neugodan, korijen je jos uvijek zdrav. Za mene ljekovit.
Nikada se više nisam probudila. Moje latice probole su nemilosrdne bodlje koje mu je poklonio život. Naučen da se brani, ogrubio od života, ni osjetio me nije.
Mislim da ne zna da su probijene latice ostale na njegovim bodljama dok ih vjetar nije osušio. Onda su odletjele. Letjele po zraku. Nosio ih vjetar. Pale na zemlju. Pretvorile se u prah. Iz njih možda naraste neka nova tratinčica.
Sretnija.
Pametnija.
Neka koja će znati da se ne vrijedi savijati oko nekog ko vas ne želi.
Neka koja se neće pokušati boriti sa bodljama…
Neka pametnija.
Sretnija.
Tratinčica.
Na livadi.
Daleko od bilo čega nalik ponosnom, zrelijem, grubljem, jačem, nepristupačnijem, meni jednako dragom i privlačnom…
Čičku…

(Alma Ćirkić/Črčkarije)

ASHA prodaja vozila