fbpx

Čime se sve može zamijeniti kafa?

Ispijanje jutarnje kafe mnogima je najbolji način da se započne dan. Međutim, kofein može da dovede do zdravstvenih problema, pa ako ste primorani iz nekog razloga da smanjite, probajte sa drugim napicima.

Ovo su neke od zdravih alternativa ukoliko želite da prestanete ili smanjite sa kafom.

Zeleni čaj

Različite nezavisne studije pokazale su da ovaj čaj ublažava simptome alergija, povoljno utiče na vid, snižava nivo holesterola i rizik od karijesa, između ostalog.

Zeleni čaj sadrži manje kofeina i više antioksidanata nego kafa, pa osim što ćete uraditi nešto dobro za svoje opšte zdravstveno stanje ispijanjem šoljice ovog napitka, ne morate da se brinete da ćete se eventualno “navući” na kofein, pošto ga nema u dovoljnim količinama da bi se to dogodilo. Manje kofeina znači i manji rizik od “predoziranja” kofeinom koje je često praćeno neprijatnim simptomima kakvi su glavobolje i poremećeni obrasci spavanja.

Kefir

Ako vas muči nadimanje ili problemi sa varenjem, kefir je mnogo bolji “jutarnji” izbor nego kafa. Kefir je fermentisani mliječni proizvod, koji povoljno utiče na digestivno zdravlje jer je vrlo bogat probioticima.

Ovaj napitak sadrži više različitih tipova dobrih bakterija i u većoj količini nego što ih ima u običnom jogurtu.

Limunada

Ako dan započnete limunadom bez šećera, to je odličan način da hidrirate organizam poslije čitave noći provedene u snu, bez unošenja tečnosti. Važno je samo da limunadu napravite neposredno prije nego što ćete je popiti i da koristite mlakušnu vodu. Ne mlaku, tako da vam bude neprijatno da je pijete, ali ne ni sasvim hladnu. Na taj način, dan ćete započeti vitaminom C i polifenolima, kojima je limun bogat, a to je sjajna stvar ne samo za vaš imunitet, već i za dobar ten.

Smuti

Ako je smuti vaš izbor, vodite samo računa da ne pretjerate sa količinom voća, da vam ne bi skočio šećer u krvi od ranog jutra. Jedan komad voća i gomila zelenog povrća kao što su spanać, kelj i slično su odlična kombinacija.

U smuti možete dodati i malo proteina, recimo jogurt ili mrvicu mleka, a i komadić avokada nije loša ideja, jer ćete tako unijeti i neophodne zdrave masti, prenosi “Medical Daily”.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila