Početna Prijedorski region Čim vjetar dune sela ostanu bez struje: Problemi s elektro-mrežom u Donjoj...

Čim vjetar dune sela ostanu bez struje: Problemi s elektro-mrežom u Donjoj Ljubiji kod Prijedora

smart

U Donjoj Ljubiji kod Prijedora unazad dvije decenije učestali su kvarovi na dotrajaloj elektro-mreži zbog drveća koje pada na kablove pa mještani usljed svakog jačeg vjetra ostaju po nekoliko sati bez električne energije.

I nije samo to nego i kada jače ugrije

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Donja Ljubija, Sulejman Draganović, za Srpskainfo priča da čim vjetar duva u ovom mjestu bez struje budu od 40 minuta do pola dana.

– Tražio sam od Gradske uprave da narede sječu drveća ispod dalekovodne mreže i na privatnom i državnom zemljištu, nema veze ko je vlasnik, jer 90 odsto problema na elektro-mreži uzrokuje drveće koje raste ispod mreže i čije grane zbog vjetra pucaju, padaju na žicu i onda pet sela nema struju. Ako neće onaj čija je zemlja da sam ukloni grane koje dodiruju kablove neka mu iz Gradske uprave naplate kaznu i očiste. Šume su neuredne, nema naroda, a mi koji smo tu trpimo iako plaćamo struju redovno – kaže Draganović.

Dodaje da je upravo iz tog razloga pisao nadležnima u „Elektrokrajini“ i tražio da se na mrežama postave rastavljači.

– Ako postave rastavljače između sela, onda ne mora pet sela da bude bez struje zbog kvara u jednom od njih. Ništa se ne preduzima po tom pitanju. Kao predsjednik Savjeta radim džabe i volontiram, a ne dobijam odgovore nadležnih, pa da barem mogu narodu pokazati hoće li ili neće raditi, da mene ne krive da ne tražim – ističe Draganović.

Navodi da bi trebalo s nadležnima u „Elektrokrajini“ da obavi razgovor i o trafo stanici u Iveljićima, u kojoj je 20 godina napon između 160 i 170 volti.

Nestane dnevno i po 20 puta

Iz „Elektrokrajine“ su za Srpskainfo saopštili da su na području Donje Ljubije zabilježeni prekidi u isporuci električne energije uglavnom iz razloga dotrajale elektrodistributivne mreže.

– Iz rasklopne trafo stanice Ljubija postoji pet odvoda sa ukupno 63 km mreže šest kV napona i 45 trafostanica. Većina tih vodova je nadzemna i u značajnoj mjeri na teško pristupačnom terenu, što predstavlja veliki problem pri održavanju mreže, jer zahtjeva kontinuiranu potrebu prosijecanja rastinja ispod trasa – ističu iz ovog preduzeća.

Dodaju da planiraju rekonstrukciju RTS Ljubija uz uvođenje daljinskog upravljanja, te rekonstrukciju pripadajućih dalekovoda i trafostanica, pri čemu bi napajanje prešlo sa 6 kV na 20  kV napon što bi značajno poboljšalo kvalitet isporuke električne energije na područja Ljubije i okoline.

– Pored toga, lokalna trafo stanica za Donju Ljubiju je rekonstruisana, te su samo preostali radovi na uklanjanju privremene trafo stanice da bi se pustila u rad – poručuju oni.

Navode da „Elektrokrajina“ planira ugradnju daljinski upravljivih linijskih rastavljača, za potrebe lakšeg sekcionisanja srednjenaponske mreže, a u cilju izolovanja mjesta pod kvarom i bržom uspostavom naponskog stanja, odnosno kontinuiteta napajanja električnom energijom.

– Stanje mreže na prigradskom i seoskom području Prijedora je generalno lošije u odnosu na gradsku mrežu, jer dominira nadzemna mreža, često na teško pristupačnom i šumskom terenu, koja je izložena vremenskim neprilikama i obrušavanju rastinja na vodove – kažu u „Elektrokrajini“.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i stambeno-komunalne poslove grada Prijedora, Dragoslav Kabić, kaže da će Gradska uprava razmotriti na koji način da riješi problem s drvećem koje obara elektro-mrežu.

– Nedavno smo interventno djelovali kada je bio kvar na dalekovodu u Briševu. Apelujemo na vlasnike zemljišta da uklone grane koje dodiruju elektro-mrežu, inače će komunalna policija izdavati naloge da se to uradi – poručio je Kabić.

PLANOVI

„Elektrokrajina“ planira rekonstrukciju srednjenaponske i niskonaponske mreže na područjima Ljubije, Žuna, Zecova, Busnova, Tomašice, Puharske, Potkozarja, dijelova Rasavaca, Marićke, Krivaje, Jelovca i Ćele-Petrova.

– U planu za naredni period je rekonstrukcija rasklopnica i mreže u mjestima Gornja Puharska, Brezičana i Ljubija. Planirana je i izgradnja 20 kV dalekovoda Prijedor 5 – Kozarac dužine 11 km.

– Stanje distributivne mreže na području koje pokriva Terenska jedinica Prijedor se posljednjih nekoliko godina značajno popravilo, zahvaljujući investicijama „Elektrokrajine“ u rekonstrukciju distributivne mreže i postrojenja – poručuju iz ovog preduzeća.

srpskainfo.com

 

ASHA prodaja vozila