– Ako je Bosna i Hercegovina zaista iskrena na evropskom putu, onda treba raditi stvari koje su u skladu s evropskim regulativama, direktivama i preporukama. Stavljanje u Krivični zakon uvrede i klevete to sigurno nije.

To je u intervjuu za “Nezavisne novine” rekla Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara, komentarišući nastojanja Vlade Srpske da u krivično zakonodavstvo vrati klevetu.

“Ovo je veliki korak unazad. Iskreno rečeno, ja se nadam i očekujem da će i evropski političari i evropske institucije na neki način reagovati. Mi kao Evropska federacija novinara već jesmo i opet ćemo”, istakla je Maja Sever.

Komentarišući najnoviji potez Vlade Republike Srpske koja želi da u krivično zakonodavstvo vrati klevetu, s ogromnim novčanim kaznama, ona smatra da je to jako loš potez, da je to potez koji će se vrlo loše odraziti na slobodan rad novinara i novinarki.

“Vrlo glasno i jasno želim protestirati zbog takvog poteza. Naime, iako i u nekim evropskim zemljama, pa i u Hrvatskoj, još uvijek dijelom u Krivičnom zakonu ima mogućnost tužbi zbog uvrede, naša vlada (Hrvatska) je to malo relaksirala prije nekog vremena, ali i dalje zahtijevamo da se potpuno izbaci. Kod vas je bilo drugačije i ova namjera da se ponovno to vrati u Krivični zakonik je definitivno korak nazad, definitivno nešto što je u suprotnosti sa nekakvim evropskim tendencijama i evropskim preporukama”, navela je ona.

To je pokušaj, kaže Sever, dodatnom regulativom i zakonodavnim pritiskom ušutkavanja medija.

– Vi kada dobijete tužbu za 60.000 evra, i ne znate kako će završiti… Hajde vi meni recite koji medij u Bosni i Hercegovini može preživjeti ako dobije dvije, tri ili četiri takve tužbe? One uvijek dolaze u seriji. Cilj tih tužbi je iscrpljivanje, zatvaranje, gušenje medija.

(BN) Foto: N.N.