Početna BiH CIK-u stigla ostavka gradonačelnika Prijedora, šta dalje?

CIK-u stigla ostavka gradonačelnika Prijedora, šta dalje?

Iako je u petak najavio da se povlači s mjesta gradonačelnika Dalibor Pavlović je to učinio tek nekoliko danas kasnije. 

„Dostavljena je danas ostavka, potpisana jučerašnjim datumom“, potvrdio je za BUKU predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar. 

Bakalar je ranije za BUKU pojasnio da se izbori u ovom gradu moraju održati 90 dana od službeno zaprimljene ostavke, dakle do 12. januara.

“Člankom 1.10 stavak 1. točka 1) Izbornog zakona propisano je da mandat izabranom članu tijela vlasti ( pa i gradonačelniku) prestaje mandat Prije isteka vremena na koje je izabran danom podnošenja ostavke. Središnje izborno povjerenstvo raspisuje potom prijevremene izbore za tu funkciju koji moraju biti održani u roku od 90 dana. Mandat izabranom gradonačelniku na prijevremenim izborima tad traje do vremena do kad bi trajao mandat gradonačelniku koji je izabran na redovnim izborima a koji je dao ostavku”, kazao je Bakalar za BUKU.

Podsjetimo, Pavlović je ostavku dao nakon što je to od njega zatražio njegov stranački šef Milorad Dodik jer su u javnosti isplivale neprimjerene fotografije ovog funkcionera. Pavlović je prvobitno kazao kako se radi o fotomontaži da bi na skupu podrške rekao kako su za sve krivi opozicija i crna magija.
Indirektno priznanje da su fotografije autentične stiglo je iz gradske organizacije SNSD-a.

“Članovi SDS su otkupili telefon od žene sa kojom je Dalibor Pavlović bio u vezi i na najgori mogući način zadrli u njegov privatni život“, rekao je predsjednik GO SNSD Prijedor Saša Bursać.

Buka

ASHA prodaja vozila